10+1 mondat Márki-Zaytól, aminek a fideszes kétharmadot köszönhetjük

Kép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Az októberben még az ellenzék reménységének tartott politikus hamar tett arról, hogy ne csupán a Fidesz, hanem az ellenzéki pártok szavazóit is magára haragítsa. Íme 10+1 eszement kijelentés Márki-Zay Pétertől, amit Orbán Viktor sem kívánhatott volna másképp.

1, Aki Dobrevre szavaz, az hazaáruló

Márki-Zay Péter már az ellenzéki előválasztás második fordulójában bizonyította, hogy ha mikrofont lát, elfelejt viselkedni. Emlékezetes módon sértett vérig több százezer embert, amikor azt állította, hogy azok, akik Karácsony Gergely kutyakomédiába illő visszalépése után Dobrev Klárát támogatják vele szemben, azok elárulják a hazájukat. „Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat (…), miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban”. Nagyszerű indítás volt attól az embertől, aki az ellenzéki egység összetartására jelentkezett.

2, Az ellenzék tele van árulókkal

Márki-Zay az árulózást közös miniszterelnök-jelöltként sem tudta abbahagyni. Az elszabadult hajóágyú, ahogy Bődöcs Tibor nevezte az április 3-án mindent elvesztő politikust, decemberben így nyilatkozott a Szabad Európának. „Az egyik az, hogy rengeteg áruló van. Ezek az árulók vagy aktívak, vagy kevésbé aktívak. Nem tudjuk, mi mozgatja őket. Sokszor úgy néz ki, mintha csak az ostobaság vagy az önzés, de az esetek jelentős részében szerintem valójában a Fidesz van a háttérben”. Bizonyítékai természetesen soha nem voltak MZP-nek, ellenben arra egy egész ország láthatta a bizonyítékot, hogy az ő vezetése mellett a Fidesz történetének legnagyobb győzelmét aratta április 3-án.

3, Az ellenzék a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli

Márki-Zay szinte naponta bizonyította be, hogy képtelen felnőni a miniszterelnök-jelöltséggel járó kihíváshoz. Még a sokat látott, olimpiai bajnok vízilabdás Steinmetz Ádám is majdnem leesett a színpadról, amikor egy februári kampányrendezvényen a mellette álló Márki-Zay a következőket mondta. „De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.”

4, Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne, kevesebb vizet, áramot, gázt kell használni

Valószínűleg a politológiát hallgató egyetemisták az első órájuk első tíz percében tanulják meg az alapleckét: ne támadd az ellenfeled legnépszerűbb intézkedését! Erre mit csinált Márki-Zay Péter? Hát persze, hogy páros lábbal szállt bele a Fidesz rezsicsökkentésébe. „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.” Az M1 szerkesztőségében pedig köszönték szépen, pezsgőt bontottak és a markukba röhögtek, ilyen könnyen még soha nem tudtak megépíteni egy hazug propagandát.

5, A fűszoknyás lányok és a fizetős egészségügy

Bár az viszonylag hamar kiderült, hogy Márki-Zay Péternek fogalma sincsen, hogy mit kellene kezdeni az ország legégetőbb problémáival, mindaddig ez nem jelentett problémát, ameddig a pártok képzett szakpolitikusai beszéltek a tervekről. Aztán jött Márki-Zay és szokásához híven egy felelőtlen mondattal mindent lerombolt. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje képes volt hosszú perceken keresztül a magyar emberek által elutasított fizetős egészségügy előnyeiről beszélni, mondandóját pedig így koronázta meg. „Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája”. Inkább nem fűznénk hozzá további kommentárt…

6, Pusztulnak az idősek, ez a jó irány

Kevés taplóbb és érzéktelenebb mondat hagyta el magyar politikus száját a rendszerváltás óta eltelt 32 évben, mint Márki-Zay Péterét egy szép januári este. A miniszterelnök-jelölt az egyik szokásos, értelmetlenül hosszú, vasárnapi Facebook live bejelentkezése alkalmával gázolt bele azoknak a családoknak a lelkébe, akik elvesztették hozzátartozójukat a koronavírus-járvány idején. „Az időseket, akik sajnos pusztulnak a koronavírus-járvány miatt is, sokkal könnyebben megvezette a Fidesz, mint a fiatalokat. Az új generációk, amelyek szavazni fognak ’22-ben, azoknál nagyon kicsi a Fidesz támogatottsága, tehát alapvetően az irány jó.”

7, Márki-Zay szerint nem kell a minimálbér

Hogyan taszítsd el magadtól baloldali szavazók tömegeit? Márki-Zay Péter tudta a receptet. Az egykori Fidesz-imádatára büszke Márki-Zay így nyilatkozott a minimálbérről. „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se.”

8, Sötétben tartott gombák, akiket trágyával etetnek

Ugye még mindenki emlékszik, hogy Márki-Zay azt állította magáról, csak ő tudja a fideszes szavazókat megszólítani. Mutatjuk, hogyan sikerült ezt megvalósítania a folyamatosan hibákat vétő politikusnak. „Meg lehet nyerni egy választást mindaddig, amíg az embereket sötétben tartjuk és trágyával etetjük (…) amíg a választókat úgy tartjuk, mint a gombát, addig a rezsicsökkentéssel, a migránsozással és a többivel lehet választást nyerni”. Nem csoda, hogy özönlöttek az urnákhoz a Fidesz-szavazók…, hogy leszavazzanak a Fideszre.

9, Katonákat küldött volna Ukrajnába

Szokatlan belpolitikai bizonytalanságot szült az orosz-ukrán háború kirobbanása február végén, napokig azt lehetett érezni, a háború akár Putyin pincsijének, Orbánnak a bukásához is vezethet. Aztán jött Márki-Zay és a Partizán adásában hosszasan fejtegette, hogy adott esetben magyar katonákat is küldene a háborúba. „Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonákat is”. Ilyen kiélezett helyzetben, egy ilyen hiba is végzetes lehet.

10, Ukrajna a magyarok háborúját vívja

De Márki-Zay semmit sem tanult a partizános hibából, ő biztosra akart menni, biztossá akarta tenni a fideszes kétharmadot. A kampány utolsó napjaiban már odáig jutott, hogy azt mondta: „Ukrajna most a mi háborúnkat vívja.” Ezek után nem volt nehéz dolga a fideszes propagandasajtónak, hogy ezt a saját szavazóival is elhitesse.

10+1, Márki Zaynak Orbán a példa

Zárjuk ezt a gyűjtést Márki-Zay Péter egy örökbecsű mondatával. „Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán, csak nem hazudnék róla”. Kiváló gondolatmenet, ha az ember el akarja vinni azokat a kiábrándult magyarokat szavazni, akiknek mára egy porcikája sem kívánja az Orbán-rendszert. A végeredmény ennek fényében nem is olyan meglepő. Márki-Zay visszamehet Hódmezővásárhelyre, ott próbálhatja meg kiheverni, hogy még helyben is kikapott Lázár Jánostól. A miniszterelnöki álmait pedig egy életre elengedheti az, akinek nem a kormányt, hanem az ellenzéket sikerült megbuktatnia.

loading...