Mindenki nyugodjon meg: Orbán szövetségesei nem tudják őt megvédeni a jogállamisági eljárástól és a büntetéstől

Csak Orbán mozgását figyeld! - ez az ember beteg
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Az Európai Bizottság elnöke tegnap bejelentette: elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt. Az orbáni korrupció miatt elindított eljárás és az azt követő büntetés súlyos csapás lehet a magyar gazdaságnak. Orbán szövetségesei nem tudják megvétózni a büntetést.

A jogállamisági mechanizmus jogszabályában részletesen szabályozzák, hogy az eljárásnak milyen részei vannak és ezekhez milyen határidők kötődnek. Az első lépés, hogy az Európai Bizottság írásbeli értesítést küld az érintett tagállamnak és megjelöli a konkrét indokokat. Erről tájékoztatja az Európai Parlamentet és a Tanácsot. A tagállamnak a válaszadásra a Bizottság szabja meg a határidőt, de ennek legalább egy, legfeljebb három hónapnak kell lennie.

A válaszadás után egy hónappal a Bizottságnak el kell döntenie, hogy javasol-e valamilyen szankciót, amennyiben igen, akkor újabb egy hónapot kell adni a tagállamnak arra, hogy észrevételeit megfogalmazza és benyújtsa. Ennek birtokában – vagy enélkül, ha nem érkezik ilyen – újabb egy hónapja van a brüsszeli testületnek, hogy “a megfelelő intézkedésekről szóló végrehajtási határozatra irányuló javaslatot” nyújtson be a Tanácsnak.

A tagállamok egy hónapon belül döntenek a javaslat elfogadásáról. Amennyiben ezt a javaslatot módosítani szeretnék a tagállamok, ahhoz minősített többségre van szükség, ez azt jelenti, hogy az EU lakosságának 65 százalékát adó legalább 15 tagországnak támogatnia kell azt.

loading...