Szijjártó a NATO-tanácskozáson az ellenzékről beszélt – a szlovák külügyminiszter letolta, hogy elég a félrebeszélésből

Keményen beszólt Szijjártónak a szlovák külügyminiszter
Kép forrása: MTI

Kedden tanácskoztak az ukrajnai helyzetről a NATO keleti tagállamainak külügyminiszterei Pozsonyban. Itt Szijjártó Péter főleg a magyar ellenzékről beszélt az Oroszország szomszédságában élő külügyminisztereknek.

A 444 szerint arról nem beszélt Szijjártó, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit, de egy sokkal nagyobb veszélyre felhívta a figyelmet:

Én itt is elmondtam a kollégáknak, hogy tudjuk azt, hogy folyamatos egyeztetés van az ukránok és a magyar baloldal között.

A tárgyaláson a házigazda szlovák külügyminiszter ehelyett inkább azt emelte ki, hogy a balti országok keleti szárnyának megerősítése csak a kezdete a védelem erősítésének, és fontosnak tartja, hogy mielőbb elkezdjék az Oroszországtól való függést felszámolni.

Amikor pedig megkapta a kérdést, hogy mi Magyarország álláspontja az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban, Ivan Korčok azt mondta:

„Fontos, hogy a szövetség egységes legyen. A magyar külügyminisztertől is egyértelmű állásfoglalást kértem a találkozónk során.”

A találkozó után Szijjártó a magyar közmédiának azt mondta: „A tanácskozáson megismételte a magyar álláspontot, miszerint az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja és a magyar kormány mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a magyar embereket megvédje ettől a háborútól.”

loading...