A volt moszkvai nagykövet szerint ki is zárhatják Magyarországot a NATO-ból

NATO-főtitkár: Erdogan támogatja Svédország csatlakozását
Kép forrása: EPA

Retorzió jöhet az ex-diplomata szerint, ha Szijjártó Péter tárcája nem tájékoztatta a hackertámadásról a katonai szövetséget – írja az Rtl.hu Székely Árpád volt moszkvai klubrádiós nyilatkozata alapján.

Kedden számolt be arról a Direkt36, hogy évek óta hozzáférnek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereihez az orosz titkosszolgálatok. Ráadásul a több mint tíz éve tartó hackertámadásokról Szijjártó Péter miniszter is tud.

Az ügy kapcsán Székely Árpád volt moszkvai nagykövet a Klubrádióban úgy fogalmazott,

az ügy kapcsán az elsődleges kérdés, hogy a NATO-tagországokat tájékoztatta-e a kormány az orosz behatolásról. Mivel szövetséges államokról van szó, az lett volna a legfontosabb, hogy értesítsék őket arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium védett hálózatához is hozzáférhettek a hackerek.

Ezeken a hálózatokon ugyanis a szövetségeseink biztonságát is érintő, titkos adatokhoz is hozzáférhettek az oroszok.

A volt moszkvai nagykövet szerint egy ilyen mulasztás olyan elképesztő vétség, amelynek következményeképp – különösen úgy, hogy egy szomszédos országban háború dúl – akár úgy is dönthetnek a szövetségeseink, hogy Magyarországot kizárják a NATO-ból.

Székely Árpád úgy véli, hogy a NATO és az EU sem nézte tétlenül az információszivárgást, és szinte biztosan ellenlépéseket tettek már. A volt követ emiatt egészen biztos abban, hogy a NATO legtitkosabb információit már nem osztják meg Magyarországgal.

loading...