Ebben nem lesz köszönet: Interjút adott az egykori főbíró, akit jogellenesen üldözött el a Fidesz

Kép forrása: MTVA

Interjút adott az AFP hírügynökségnek Baka András, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, akit a parlament fideszes többsége jogellenesen váltott le 2011-ben, amiért több mint 30 millió forint kártérítést kellett neki kifizetni. A nyugdíjas bírót a magyar bírósági rendszer függetlenségéről kérdezték az Euronews által szemlézett interjúban.

Ha a bíró bizonytalan, hogy meddig lehet bíró, ha el lehet venni a bírói státuszát, akkor ez egy sokk a bíróságok számára, Ez mindenki számára sokkoló, de egy olyan szakmában, ahol a függetlenség alapvető jelentőségű, különösen az 

– mondta Baka.

Baka arról is beszélt az interjúban, hogy minden elérhető adat szerint a magyar állam az egyik legkorruptabb az egész unióban, és ha ez nem jelenik meg a bírósági ítéletekben, annak megvan az oka.

A statisztikák azt mutatják, hogy Magyarország az utolsó előtt áll a korrupciós rangsorban. Ha ez így van, akkor ennek a korrupciónak normál körülmények közt tükröződnie kellene bírósági ítéletekben, de ez nem történik meg. Valahol hiba van. Esetleg ott, hogy nem történik vádemelés súlyos korrupciós ügyekben, aminek a magyarázata csak a politika lehet.

OLYAN FAJTA JOGÁLLAMISÁG ALAKUL KI, MINT A KOMMUNISTA RENDSZERBEN

– véli Baka András.

Az elüldözött főbíró kifejtette: az sem volt jogállam, de a bíróságok funkcionáltak. Az egész szisztémával volt baj, és ma is ezt érzi, ugyanez a helyzet. A törvényhozó, a végrehajtó és a bírósági hatalom egyetlen tömb, egyre inkább a politika befolyása alá kerül az igazságszolgáltatás.

A Kúria jelenlegi elnöke, Varga Zs. András egy jogtudós, soha nem volt rendes bíró, és csak kétharmados törvények sorozatos módosításával lehetett a legfelsőbb magyar bírói fórum élére helyezni.

Már két ciklusban elhalasztotta a kormány a közigazgatási bíróságok megszervezését, amelyekkel az állam, mint peres fél ügyeit újonnan megszervezett, részben közhivatalnokokból átképzett bírókkal feltöltött bíróságokra vinnék át.

loading...