Elkezdődött a pedagógussztrájk – országszerte tiltakoznak a tanárok

Kép forrása: Ne dolgozz ingyen / Facebook

Már a januári pedagógussztrájkot követően február 11-én az Orbán-kormány elfogadott egy rendeletet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a tanárok munkabeszüntetését. A pedagógusok emiatt országszerte polgári engedetlenségbe kezdtek, hiszen más eszközük nem maradt a tiltakozásra.

A február közepén indult polgári engedetlenségi akciókban a Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban.

A állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

A szegedi Arany János Általános Iskolában 39 tanár sztrájkol, 15-en pedig nem vesznek részt a munkabeszüntetésben.

A sztrájk követelései a tankerületi iskolákban dolgozókat érintik, a szakképzésben oktatókat csak részben. Emiatt a szakképző intézményekben szolidaritási sztrájkot tartanak ma és a hét többi napján is. Ebben részt vesz

a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolája főállású tanárainak mintegy harmada, 22 ember.

Volt olyan iskola is, aminek a vezetése tanítás nélküli munkanapot rendelt el mára, így ott nem lehet sztrájkolni, de a munkabeszüntetést más napon megtartják majd a tanárok.

A budapesti Wekerletelepen, a Kós Károly téren hat iskolából körülbelül 80 tanár közösen fotózkodott és énekelte el a Grund című számot szerda reggel. Ott volt a megmozduláson az Erkel Ferenc Általános Iskola, a Hungária Általános Iskola és Kollégium, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, a Kós Károly Általános Iskola, a Pannónia Általános Iskola, a Puskás Ferenc Általános Iskola több pedagógusa.

A kőbányai Szent László Gimnázium előtt szülők, nagyszülők is megjelentek, hogy jelenlétükkel és teával, süteménnyel is támogassák a pedagógusok sztrájkját. Tóth Viktor, az intézmény egyik pedagógusa a PDSZ-videójában arról beszélt, hogy éveket vártak arra, hogy a pedagógusok jogszerűen kiállhassanak, és nagyon fontos pillanatnak tartja a mostanit:

A budapesti Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai közül 36-an fognak a mai napon sztrájkolni, ketten betegség miatt nem tudnak részt venni a sztrájkban – közölte a 24.hu-val az iskolában tanító Gaál Bence. A sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban jelezte:

Elég volt, hogy senkiként kezelnek minket! Szükség van arra, hogy egy vonzó pálya legyen a pedagógusoké hisz rengeteg olyan ember hagyta el a pályát, akikre nagy szükség lenne!

A Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője arról tájékoztatta a szülőket, hogy az iskola tanárainak jelentős része csatlakozott a szakszervezet által meghirdetett sztrájkhoz. A pedagógusok a tervek szerint csak szerdán vesznek részt a kezdeményezésben.

A PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolájában és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban is a tantestület fele lépett sztrájkba szerda reggel. Ez mindkét iskolában körülbelül 30-35 tanár részvételét jelenti. Mészárosné Szentirányi Zita, a Babits-gimnázium tanára a Telexnek elmondta: reggel nyolcig csak 22-en tudták elkezdeni a sztrájkot, több tanár csak tíz órától tud csatlakozni, miután a törvény kötelezi őket, hogy a végzős diákok óráit megtartsák.

Hozzátette:

az egyetemen oktató kollégáik biztosították őket szolidaritásukról, ami szerinte azért is fontos, mert a PTE BTK-n kiemelt jelentősége van a tanárképzésnek.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban egész héten sztrájkolnak, és ha kell, jövő héten is folytatják, mondta a Telexnek Vörös István szakszervezeti képviselő.

Győr-Moson-Sopronban megközelíti a sztrájkolók száma a január végi megmozdulásét, az előzetes információk szerint 5-600 pedagógus vesz részt a sztrájkban, mondta a Telexnek Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A szakszervezet pontos számokat csak később kap, de Neubauer szerint a városokban – például Győrben és Sopronban – szinte minden iskolában vannak sztrájkoló pedagógusok, és a falvakban is magas a szám.

loading...