Az orosz hadsereg az invázió kezdete óta a harcokban részt vevő egységek akár 40 százalékát is elveszíthette

Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban: egymást lövi a Wagner és az orosz hadsereg
Kép forrása: AFP

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg az invázió február 24-i kezdete óta a harcokban részt vevő egységek akár 40 százalékát is elveszíthette – írja az euronews.

Ezek a csapatok vagy teljesen megsemmisültek, vagy elvesztették harci erejüket – jelentette be a kijevi vezérkar. Konkrét számokat nem közöltek, az információ független forrásokból nem ellenőrizhető.

Azt viszont az amerikai kormány is megerősítette, hogy az orosz szárazföldi erők továbbra is csak lassan haladnak előre. A fővárost, Kijevet továbbra is nagy távolságból bombázzák az ellenséges erők – közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő. Egyre gyakrabban találnak el polgári célpontokat, például lakóövezeteket. Az orosz hadsereg azonban nem vonult jelentősen közelebb a városhoz.

Az orosz veszteségek rendkívül nagyok. Már csaknem 13 ezer katonájuk halt meg.

„Putyin hadserege 83 helikoptert, 362 harckocsit, és 33 légvédelmi rendszert veszített” – jelentette ki észt és ukrán titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva Ants Laaneots észt tábornok, parlamenti képviselő is a Die Welt német lapnak, aki Amerika és a NATO „legnagyobb hibájának” nevezte, hogy a NATO nem garantál repüléstilalmi zónákat Ukrajna felett, az orosz légicsapások leállítására.

Jelentések szerint továbbra is a körülzárt Mariupol kikötőváros környékén a legrosszabb a helyzet. Itt az orosz hadsereg megpróbálja a várost annak nyugati és keleti szélén blokád alá venni, de itt is jelentős veszteségeket szenvedtek. 300 ezer ember van víz, áram és élelmiszerutánpótlás nélkül.

A városban az oroszoknak szerda reggel sikerült egy kórházat elfoglalniuk, ahol túszként tartják fogva a 400 beteget és az orvosokat, ápolókat. A katonák tüzérségi fegyvereket helyeztek el a klinika területén, és lövéseket adtak le

– mondta Irina Verescsuk kormányfőhelyettes egy videóbeszédben.

Mariupol ostroma közben ugyanakkor meghalt az orosz támadók egyik tábornoka, Oleg Mitjajev – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Telegram közösségi oldalon. A tanácsadó egy fényképet is közölt, amelyen állítása szerint az elhunyt vezérőrnagy látható. Mitjajev a negyedik orosz tábornok, akinek a halálát ukrán részről bejelentették – írja az MTI. Orosz oldalról nem erősítették meg a hírt.

A szintén fontos orosz célpontnak számító Harkiv régió vezetője, Oleh Szinehubov arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai városnál visszaszorították a támadókat. Az orosz erők – ukrán közlés szerint – előző álláspontjuknál is távolabbra kényszerültek visszahúzódni.

loading...