Robogunk a harmadik világháború felé? Oroszország nagyon felbőszítette az USA-t

Kép forrása: AP

Jake Sullivan az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Oroszország „súlyos árat” fog fizetni, ha vegyi fegyvert használ Ukrajnában – írja a Guardian. Sullivan a CBS műsorában mondta el, hogy vizsgálják a vegyi fegyverekkel való támadás lehetséges veszélyét.

„A tömegpusztító fegyverek használata egy újabb határvonal lenne a nemzetközi jog tekintetében, amelyet Vlagyimir Putyin elnök átlépne”

– mondta, majd leszögezte: egy NATO-tag elleni támadás esetén Oroszország a teljes szövetség együttes reakciójára számíthat.

Légvédelmi rendszereket küld Ukrajnának az Egyesült Államok

Az USA a következő fegyverszállítások részeként légvédelmi rendszereket akar küldeni az ukrán fegyveres erőknek, jelenleg ez áll a középpontban – mondta Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek.

Az amerikai elnök újabb hatalmas fegyverszállítmányt hagyott jóvá szombaton. Ennek költsége 200 millió dollár. Sullivan azt mondta: az USA nem fog vadászgépeket adni az ukránoknak, hogy elkerülje a közvetlen konfrontációt Oroszországgal. Más módszerekre támaszkodik, hogy az ukránok lassítani tudják az orosz előrenyomulást, és megvédjék az ukrán falvakat és városokat.

Az USA annak ellenére jelentett be újabb fegyverszállítmányt, hogy Oroszország szombaton azzal fenyegetett, hogy célpontnak tekinti a nyugati fegyverszállítmányokat. Sullivan a CBS-nek erre azt mondta:

„Hiszünk abban, hogy képesek vagyunk továbbra is jelentős mennyiségű katonai segítséget, fegyvereket és ellátmányt juttatni az ukrajnai frontra”.

A történtekkel kapcsolatban Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a CBS egyik műsorában azt mondta, hogy „sokkoló és rettenetes”, ami történt.

Renaud haláláról épp azelőtt szerzett tudomást, hogy bekapcsolódott volna az adásba. Azt mondta, még meg kell vizsgálnia kollégáival és az ukránokkal együtt, hogy pontosan mi történt, mielőtt kitalálnák a megfelelő válaszreakciót a riporter halálára.

Lviv polgármestere NATO-beavatkozást sürget

Kétségbeesetten nyilatkozott a BBC-nek vasárnap a lengyel-ukrán határtól alig 70 kilométerre fekvő Lviv város polgármestere, Andrij Szadovij. Vasárnap reggel az oroszok bombázni kezdték a várostól keletre – a határtól kevesebb mint 20 kilométerre fekvő – katonai gyakorlótámaszpontot.

Andrij Szadovij vasárnap délután azt nyilatkozta, hogy Lviv ma egy hatalmas menekülttáborra emlékeztet, miután több mint 200 ezer ember érkezett már a városba, és a városvezetés felelősséggel tartozik az emberekért.

„A ma reggeli támadás sokkolt. (…) Volt egy találkozóm lengyel politikusokkal és lengyel polgármesterekkel. Nagyon határozott üzenetet küldtem, 20 km-re az Európai Unió határaitól. Katonai felszerelésre van szükségünk, golyóálló mellényekre, és sisakokra. Közös támogatásra és segítségre van szükségünk, a menekülteknek és a seregnek is”

– mondta. Utolsó üzenetében a NATO országaihoz szólt, és figyelmeztetett, hogy a háború megérkezett a határaikhoz:

„Szükségünk a légtér lezárására, szükségünk van katonai felszerelésre… Még ma döntésre van szükségünk. Ma van szükségünk golyóálló mellényekre, nem holnap. Holnap orosz rakéták célba érnek az Európai Unióban”.

Nagy bajban Putyin: sokkot kapott szemtanúk leplezték le legféltettebb háborús titkát

loading...