Lengyelország azonnal átadja vadászgépeit az USA-nak, hogy Ukrajnába küldjék őket

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Cserébe szintén vadászgépeket kérnek a lengyelek az USA-tól. Lengyelország azt közölte, hogy kész azonnal és ingyenesen az összes MIG-29-es repülőgépét a németországi Ramstein légibázisra telepíteni, és az amerikai kormány rendelkezésére bocsátani – írja a BBC tudósítása alapján a hvg.hu.

Cserébe azt kérik az USA-tól, hogy „megfelelő képességekkel rendelkező használt repülőgépeket” bocsásson rendelkezésére, kész a repülőgépek megvásárlásának feltételeiről haladéktalanul tárgyalni. A lengyel kormány a többi NATO-tagot – amelyeknek MIG-29-esei vannak – is arra kéri, hogy ugyanígy járjanak el.

Ukrajna szovjet, illetve orosz gyártmányú harci gépeket, illetve légvédelmi eszközöket kért szomszédaitól, s az Egyesült Államok vasárnap délutánra már hozzá is járult a fegyverek átadásához.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint ez azért is lenne hatékony megoldás, mert az ukrán pilóták már tudják, hogyan kell ezeket a repülőgépeket vezetni, Washington pedig cseregépeket biztosíthatna Lengyelországnak.

Az USA reagált az ajánlatra

Tárgyal az USA és Lengyelország arról, hogy mit lehetne tenni még Ukrajna megsegítéséért, de az, hogy a lengyel kormány vadászrepülőket adjon, amelyek átrepülnének Ukrajnába, nem tűnik járható útnak a Pentagon szóvivője szerint.

„Nem járható” út az, hogy Lengyelország az USA rendelkezésére bocsássa a MiG-29-es vadászrepülőgépeit

– fogalmazott John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Mint írta, az a terv, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva „olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO számára”.

„Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható” – tette hozzá.

loading...