Kiszivárgott orosz jelentés: Putyin már elvesztette a háborút, csak senki nem meri megmondani neki

Polgárháborús jelenetek zajlanak Oroszországban: egymást lövi a Wagner és az orosz hadsereg
Kép forrása: AFP

Putyin már elvesztette a háborút, csak senki nem meri megmondani neki egy kiszivárgott orosz jelentés szerint. Az állítólag hiteles jelentés szerint ott tart Oroszország nem egész két héttel a háború kezdete után, mint a náci Németország az összeomlása előtti időszakban.

Már legalább 10 ezer orosz katona esett el a háborúban, miközben a védelmi minisztérium hivatalosan csak 498 halottat ismer el, írja a The Daily Star egy kiszivárgott orosz titkosszolgálati jelentés alapján.

A forrás szerint az elesett orosz katonák valós számát egyáltalán nem ismeri a kormány, mivel „elvesztették a kapcsolatot a legfontosabb egységekkel”. A jelentés szerint az orosz vezetés az FSZB-t, vagyis a titkosszolgálatot teszi felelőssé az invázió kudarcáért. Az FSZB szerint ugyanakkor nem kaptak időben figyelmeztetést a készülődő invázióról, ahogy a várható nyugati szankciók bénító hatásaira sem hívták fel a figyelmüket.

A kiszivárgott információk szerint úgy kell az elemzőknek összeállítani a háborús jelentést, hogy Oroszország tűnjön a győztesnek, különben felelősségre vonhatják őket, Putyinnak pedig senki nem meri elmondani a valóságot.

A valóság pedig az, hogy az országban most olyan állapotok uralkodnak, mint a náci Németországban 1943-44 környékén, vagyis röviddel az összeomlás előtt. Csakhogy míg az a második világháború végjátéka volt, a szivárogtató szerint Oroszország esetében ez a kiindulási pont a jelenlegi háborúban.

Ha hinni lehet a jelentésnek, akkor a fegyveres konfliktus lezárásának „ideiglenes határidejét” júniusra tűzték ki, mert addigra az orosz gazdaság összeomlik. Ugyanakkor számolnak azzal is, hogy ha háborúval fenyegető üzenetet küldenek a Nyugatnak a szankciók felfüggesztése miatt, a helyzet könnyen kiszélesedő nemzetközi konfliktussá fajulhat, ahogy Hitler esetében történt 1939-ben.

A jelentésben megjegyzik, hogy kiélesedett a helyzet Ramzan Kadirov csecsen elnök és Oroszország között, miután a Volodimir Zelenszkij kivégzésére küldött csecsen osztagot az ukránok megsemmisítették.

„Még az ukránok minimális ellenállása esetén is 500 ezer emberre lenne szükség, nem számítva az ellátási és logisztikai dolgozókat”

– áll a jelentésben, ami szerint Oroszország számára reménytelen Ukrajna megszállása.

A jelentés végkövetkeztése szerint Oroszország számára már „nincs lehetőség az esetleges győzelemre, csak a vereség marad”.

A 2000 szavas dokumentumot Vlagyimir Osecskin orosz emberi jogi aktivista tette közzé, aki a Gulagu.net korrupcióellenes weboldalt vezeti. Az FSZB két tisztje szerint a dokumentum eredeti, és minden kétséget kizáróan egy kollégájuk írta.

loading...