Tömegével jelentkeznek az USA hadseregének veteránjai, hogy Ukrajnába induljanak harcolni

Kép forrása: AP

Tömegével jelentkeznek az amerikai fegyveres erők veteránjai, hogy Ukrajnában harcoljanak az oroszok ellen – írja amerikai lapok hírei alapján a 444.

Hector, az amerikai tengerészgyalogság Irakot kétszer is megjárt veteránja pénteken szállt repülőre a floridai Tampában. A New York Times beszámolója szerint nem ő az egyetlen:

Ukrajna washingtoni nagykövetségének egy képviselője szerint már háromezer amerikai önkéntes jelentkezett, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereg „nemzetközi légiójához.”

„Amikor Irakban voltam, volt egy ukrán társam is. Amerikai állampolgár lett, csatlakozott a hadsereghez. Mesélt az otthonáról, a családjáról, hogy milyen böszkék voltak. Emlékszem, mesélt a kishugáról is” – mondta az Amerika Hangja Rádiónak Matthew Parker, aki 22 évet szolgált az amerikai hadseregben. „Szeretném hinni, hogy most Ukrajnában talán én is megvédhetem az anyukáját, a kishugát, az otthonát. Így talán kifejezhetem a hálámat, amiért velünk szolgált” – mondta.

A Times több Ukrajnába tartó amerikai katonával is beszélt. Egyikük, az egykori katonatiszt, David Ribardo többeket is beszervezett az Önkéntesek Ukrajnáért csoport szervezőjeként, amely a jelentkező veteránokat igyekszik összekötni támogatókkal, akik felszerelést és repjegyet vennének nekik.

A NYT szerint az önkéntesek motivációja sokrétű. Vannak köztük, akik azt a célt és tisztánlátást keresik, amit a háborúban éreztek, és amit a kisvárosi hétköznapokban nem találnak. Mások a kudarcnak ítélt iraki és afganisztáni küldetéseikért akarnak vezekelni azzal, hogy egy totalitárius rezsim demokrácia elleni tmadását verik vissza.

Az ilyen önkéntesek még egy átlagos ukrán katonánál is nagyobb veszélyt vállalnak. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön közölte, hogy a külföldi harcosokat Oroszország nem katonának, hanem zsoldosnak tekinti, így rájuk nem vonatkoznak majd a nemzetközi egyezményekben garantált, a hadifoglyokra vonatkozó humanitárius szabályok.

loading...