Orosz katonák: be kell fejezni a háborút, mert az egyedül csak Putyin érdeke

Tíz magát feladó orosz katonának a részvételével tartottak sajtótájékoztatót az Interfax hírügynökség díszletei között. A hadifoglyok azt mondták, hogy az egyszerű katonáknak azt hazudta a vezetés, hogy csak hadgyakorlatra mennek. Azt kérték az orosz néptől, hogy akadályozzák meg a háborút.

„Oroszok, tegyetek meg mindent, hogy vége legyen ennek a háborúnak. Sem Ukrajnának, sem Oroszországnak nem érdeke, egyedül Putyinnak”

– mondta a hadifogságba esett orosz katona. A katonákat megkérdezték, mi az ukrajnai invázió célja, de azt mondták, nem ismerik az okokat, valószínűleg csak területszerzésről van szó.

„Senki nem akar a seregben harcolni, még a civilizációtól távoli hadgyakorlatokhoz sem volt kedvünk. Gyűlöletet érzünk a vezetők iránt, akik idedobtak bennünket, mint valami kiscicákat”

– fogalmazott az egyik hadifogoly.

Azt kérték az újságíróktól, hogy terjesszék el a szavaikat, hogy világ vezetői rábírják Putyint a háború befejezésére.

„Oroszország népe, keljetek fel, a gyerekeitek vannak itt, és az ukrán nép gyerekei is szenvednek. Senkitől nem szabad félni. Az ukránok sem félnek senkitől. (…) Nekem is két gyerekem van otthon. Szülők, álljátok el az utat, ne engedjétek, hogy a gyerekeiteket elvigyék, tegyetek meg mindent, hogy az orosz csapatok visszaforduljanak”

– mondta a foglyok egyike, társa pedig arra figyelmeztetett, hogy ne higgyenek az orosz propagandának, ne higgyék el, amit ott Ukrajnáról terjesztenek, hogy drogos zombik gyülekezete, az ukránok teljesen normális emberek, és az egyedüli bűnözők itt azok, akiket Putyin küldött.

Azt is elmondták, hogy őrmesteri szinttől lefelé a katonákat arról értesítették, hogy hadgyakorlaton vesznek részt. Hozzátették: jól bánnak velük a fogvatartóik és felvehették a kapcsolatot a családjukkal.

loading...