Amerika intézkedik: mégis kaphat Ukrajna vadászgépeket

Kép forrása: AFP

Az Egyesült Államok olyan megállapodást tervez kötni Lengyelországgal, ami szerint ha a lengyelek átadják Ukrajnának vadászgépeiket, akkor az USA F-16-osokkal pótolná azokat.

Az Amerikai Egyesült Államok arról tárgyal a lengyel kormánnyal, hogy amerikai gépekkel tömnék be a lengyel flottában keletkező réseket, ha Varsó átad néhány MiG-29-est Ukrajnának – írja a Politico.

Az amerikai média által idézett kormányzati tisztviselő szerint a többi NATO-szövetséges országgal is konzultálnak erről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban kifejtette az amerikai törvényhozóknak, hogy nagyon nagy szüksége több repülőgépre az orosz csapatok ellen. Az ukrán pilótáknak viszont orosz gépek kellenek, mert ilyeneken lettek kiképezve.

A demokraták frakcióvezetője szerint Zelenszkij „kétségbeesetten kérte” a kelet-közép-európai tagállamokat, küldjenek orosz gyártmányú repülőgépeket az országának. A Politico szerint az ukrán elnök a repülők mellett drónokat és rakétákat is kért a szenátoroktól, valamint további szankciók kivetését az orosz olajra.

A beszélgetés után egy demokrata és egy republikánus szenátor közös levelet küldött Joe Bidennek, amiben azt írták, hogy teljes mértékben támogatják a lengyel légierő megsegítését, ha így Ukrajna új vadászgépekhez juthat.

loading...