Megfenyegették Orbán Viktort a legnagyobb szövetségesei, ezért áll ki a szankciók mellett

Kínos helyzetbe hozta Lengyelország Orbánékat

Orbán Viktor pávatánca csak a szavazóknak szól, a magyarok sem az EU-ban, sem a NATO-ban nem fognak ficánkolni, különben ráfáznak. Legnagyobb szövetségese azzal fenyegette meg a Fideszt, hogy nem állnak ki mellettük a jövőben, ha most blokkolják az egységes fellépést.

Ha ebbe a küzdelembe nem állnak bele, akkor a lengyel szövetségeseik sem lesznek mellettük a jövőben

– diplomáciai források szerint ezt az üzenetet kapta Orbán Viktor és csapata a lengyelországi konzervatív-populista jobboldal, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetésétől, írja a HVG360.

A hagyományosan nem túl oroszbarát lengyel politikusoknál betelt a pohár, a Fidesszel egyébként baráti lengyel jobboldalon is. Nem úgy, mint Donald Tusk, de a Fidesz legnagyobb szövetségesének tartott lengyel jobboldaliak is jelezték Orbánék felé, hogy most már ideje egységet mutatni az oroszok ellenében.

A HVG által megkérdezett nyugati diplomaták, a külügyi tárcához vagy éppen a kormányzathoz közel álló források abban egyetértettek, hogy a főleg Szijjártó Péter nevével fémjelzett „keleti politika” a jövőben tarthatatlan lesz, mert a kormánynak nincs más választása, be kell állni a sorba, a különutas oroszpolitikának annyi. Már csak azért is, mert az Európai Unión belül az a politikai döntés született, hogy az orosz energiafüggést a nullára kell leépíteni.

Egy NATO-diplomata a hvg.hu-nak azt fejtegette: Orbán pragmatikus ember, érzékelnie kellett, hogy sehonnan nem kap már támogatást. Abban azonban biztos, hogy

a magyar kormány tanult a múltból és a jövőben már nem fogja akadályozni Ukrajna csatlakozását a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához, ahogy tette ezt eddig az ukrán nyelvtörvényből fakadó konfliktusra hivatkozva.

A NATO-n belül úgy vélik, a magyar kormány a jövőben annak sem lesz a kerékkötője, hogy a szervezet miniszteri szintű hivatalos egyeztetéseket folytasson Ukrajnával a NATO–Ukrajna Bizottságban. Ezt ugyanis eddig rendre blokkolták.

A Fideszen belül abban bíznak, hogy ha megnyerik a választást, akkor utána Brüsszellel is rendezni tudják a vitás kérdéseket és nyár elejére kifizeti az EU a visszatartott pénzeket. Több nyugat-európai diplomata is úgy látja, hogy ha pávatáncol is még Orbán egy-egy kérdésben, azt amiatt teszi, mert a választásokat meg akarja nyerni, de amúgy pontosan tudja, hogy a fontos kérdésekben igazodnia kell a fősodorhoz.

Paks 2-nek valószínűleg befellegzett

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta, egyelőre nincs akadálya Paks 2 megépülésének, és Orbán Viktor is erről beszélt a határon, a beruházást közelebbről ismerő kormányzati források azonban erősen szkeptikusak abban, hogy az oroszokkal a jövőben bármilyen nagyobb projekt valóban megvalósulhatna.

Nem csak a jelenleg kialakult háborús helyzet miatt, hanem azért is, mert már az orosz invázió előtti hónapokban is rengeteg fejfájást okozott a projekt Budapesten és Moszkvában is. Jelenleg például folyik olyan büntetőeljárás, ami a paksi beruházást érinti, de az engedélyeztetések sem haladnak azon az úton, ahogy azt az orosz fél korábban elképzelte.

Ezenkívül a szankciók hatására elszállt árfolyamok miatt eleve újra kellene írni a projekt költségvetését, és szintén az életbe lépett szankciók miatt technikai akadályokba is ütközne a gigaberuházás. Így ha teljesen nem is mondott le Paks 2-ről a kormány, merthogy továbbra is szükségesnek látja azt a jövőbeni energiaellátás biztonsága miatt, a projekt jó időre parkolópályára kerülhet.

loading...