Egy hete tart a háború Ukrajnában – Oroszország hadiállapot bevezetésére készül

Putyin rendkívüli beszédet mondott
Kép forrása: AFP

Már egy hete tart az orosz–ukrán háború, és nem látszik még a vége. Éjjel tovább folytatódtak az Ukrajna legfontosabb városaiért dúló harcok.

Robbanások Kijevben

Éjjel fél kettő körül legalább négy nagy robbanás rázta meg Kijevet. A hírek szerint két erős robbanás történt a város központjában, majd további kettő egy metróállomás közelében. A CBS helyszínen lévő újságírója épp akkor fejezte be a bejelentkezését, amikor mögötte teljesen kivilágosodott a város:

Az első orosz siker

Herszon valószínűleg orosz irányítás alá került. A dél-ukrajnai, nagyjából 300 ezer lakosú város lehet az orosz hadsereg első nagy háborús sikere.

Zelenszkij: megállítottuk őket

Szerda éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új videóüzenetet tett közzé: ellenállásra biztatta az ország polgárait. „Olyan nemzet vagyunk, ami egy hét alatt meghiúsította az ellenség terveit. Megállítottuk őket” – fogalmazott. A megszállókat „összezavart gyerekeknek” nevezte, akiket moszkvai vezetőik kihasználtak.

227 civil halt meg, 1 millióan elmenekültek

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint legalább 227 civil halt meg a háború első öt napjában, de a szervezet szerint a valós számok magasabbak lehetnek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a menekültek száma egy hét alatt elérte az egymilliót.

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, hogy hivatalosan is vizsgálatot indít annak feltárására, hogy Oroszország követett-e el háborús bűncselekményeket az ukrán inváziója során. Szerda estére összesen 39 partnerország, köztük Magyarország is jelezte, hogy szerinte történtek háborús bűnök Ukrajnában.

Hadiállapot Oroszországban

Oroszország pénteken mégis arról dönthet, hogy hadiállapotot vezet be. Az orosz parlament arról is szavaz majd, hogy életbe léptessenek-e egy törvényt, aminek értelmében 15 év börtönbüntetésre ítélhető az, aki dezinformációt terjeszt az orosz hadtestekről katonai konfliktusok idején.

Eltaláltak egy bangladesi hajót, egy ember meghalt

Az ukrán parlament Twitter-fiókján tett közzé egy videót, amin egy rakétatalálatot kapott szállítóhajó látható. A poszt szerint a Banglar Samriddhi nevű hajó bangladesi, éppen a Fekete-tengeren tartózkodik, és Olvija kikötőjében berakodásra várt, amikor az orosz rakéta becsapott. A támadás a legénység egy tagját megölte a hajón.

loading...