Macron után Biden is bejelentette: megkeresik és lefoglalják az orosz oligarchák jachtjait, luxuslakásait, magánrepülőit

Joe Biden megtette a nagy bejelentést: ennek örülni fog a szabad világ
Kép forrása: AFP

Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint szerda hajnalban megtartotta elnökségének első évértékelő beszédét, a State of the Union Addresst az amerikai kongresszusban. Biden egyórás beszédének első negyedórájában az orosz-ukrán háborúról beszélt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de csúnyán elszámolta magát. Olyan falba ütközött, amelyre nem számított: találkozott az ukrán néppel. Az amerikai elnök szerint Putyin súlyos árat fog fizetni az agresszióért.

„Putyin háborúja előre kitervelt és indokolatlan volt. A diplomáciai erőfeszítéseket folyamatosan elutasította. Azt hitte, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni. Azt hitte, hogy meg tud minket osztani. Az hitte, hogy meg tudja osztani Amerikát és Európát, de Putyin tévedett”

– jelentette ki Joe Biden.

Biden arra kérte a jelen lévő politikusokat, hogy tapsolják meg a közönség soraiban Jill Biden (a first lady) mellett ülő washingtoni ukrán nagykövetet, akit ováció fogadott:

„Mi, az Amerikai Egyesült Államok az ukrán nép mellett állunk”

– jelentette ki.

Biden üzenete Putyin oligarcháinak: Ennyi volt!

„Az amerikai igazságügyi minisztérium külön munkacsoportban fogja vizsgálni az orosz oligarchák által elkövetett bűnöket. Európai szövetségeseinkkel együttműködve megkeressük és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket. Lezárjuk az Egyesült Államok légterét minden orosz járat előtt”

– közölte az amerikai elnök. Korábban Franciaország is hasonló lépésre szánta el magát:

Franciaország elkobozza az orosz oligarchák vagyonát: birtokokat, jachtokat, autókat foglalnak le

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába. Hozzátette: az Egyesült Államok katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújt az ukránoknak. „Több mint egymilliárd dollárt adunk közvetlen támogatásként Ukrajnának” – számszerűsített az elnök.

A szabad világ országai most felelősségre vonják az orosz elnököt a tetteiért Biden szerint. „Putyin jelenleg jobban el van zárva a világtól, mint valaha” – jelentette ki az elnök, mire nagy tapsot kapott.

Biden ezenkívül hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az EU-hoz és Kanadához, és kitiltja az orosz repülőgépeket az amerikai légtérből.

Az Egyesült Államok elnöke megnyugtatott mindenkit, a szankciókkal Oroszországot célozzák, és mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államokban ne lehessen érezni a következményeit. Bejelentette, hogy ennek érdekében az Egyesült Államok és szövetségesei hatvanmillió hordó olajat szabadítanak fel a tartalékokból.

loading...