DK: Két ok, amiért biztosan nem lesz Paks 2 

Kiderült, merre járnak az uniós pénzek.
Kép forrása: MTI

Az elmúlt egy hétben az Ukrajnát ért orosz agresszió zárójelbe tette az elmúlt 12 év magyar külpolitikáját és a keleti nyitást, ez pedig érinti Paks 2-t is. A DK szerint 2 egyértelmű okból sem fog megvalósulni a Fidesz dédelgetett álma, hogy hazánkat évtizedekre Oroszországnak eladósítva az orosz Roszatommal építtesse meg Paks 2-t:

  1. Tegnap az Európai Parlamentben maguk a fideszes EP-képviselők is megszavazták Paks 2 leállítását, igent nyomtak arra, hogy “véget kell vetni minden nukleáris területen történő együttműködésnek Oroszországgal, különös tekintettel a Roszatommal és annak leányvállalataival kötött együttműködésnek”
  2. Az Egyesült Államok és az Európai Unió 7 orosz bankot is ki fog zárni a nemzetközi tranzakciókat lehetővé tevő SWIFT-rendszerből, ezek között pedig ott van a Vnyesekonombank is, Paks 2 orosz finanszírozója.

A Fidesz által Európa erős emberének mutatott Orbán Viktornak beleszólása sincs a történésekbe, a paksi bővítés sorsa eldőlt az Ukrajna elleni orosz támadás pillanatában. Már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor mikor ismeri be ezt az évtizedes kudarcot.

loading...