Megegyezetek: A Nyugat ledobja Oroszországra a szankciók atombombájának tartott SWIFT-tiltást

Kép forrása: europa.eu
Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok és szövetségesei szombat éjszaka megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől – írja a Portfolio a BBC híre alapján.

A lépés célja, hogy elzárja ezeket az intézményeket a nemzetközi pénzügyi források áramlásától, és ez jelentősen korlátozza globális működésüket

– mondta a német kormány szóvivője a BBC szerint.

Oroszország olaj- és gázexportja a SWIFT-rendszerre támaszkodik. A BBC azt is megjegyzi ugyanakkor, hogy a nemzetközi konszenzussal bíró lépés kárt tehet nyugati cégeknek is, amelyek üzletelnek a szankciókkal sújtott Oroszországgal.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) egy biztonságos üzenetküldő rendszer, amely lehetővé teszi a gyors, határokon átnyúló fizetéseket, ezzel megalapozva a nemzetközi kereskedelmet.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Európa és Kanada által elfogadott büntetőintézkedések közé tartozik az orosz központi bank nemzetközi tartalékainak korlátozása is

– áll az érintett országok közös közleményében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a döntés kapcsán kijelentette, hogy a a nyugati országok megakadályozzák Oroszországot abban, hogy „használja hadiládáját”, gyakorlatilag befagyasztják a központi bank eszközeit. Arról is döntöttek, hogy befagyasztják a jegybank tranzakcióit, ezzel megelőzik, hogy likvidálja vagyonát.

Egyúttal szigorúan fel fognak lépni az ún. arany útlevelekkel szemben, amivel a kormányhoz köthető gazdag oroszok szereztek más országban állampolgárságot, és ezáltal hozzáfértek azokhoz a pénzügyi rendszerekhez. Ez a legutóbbi szankciós kör, amely Oroszországot sújtja azóta, hogy a héten inváziót indított Ukrajna ellen.

loading...