Dobrev Klára: Ezt benézte Európa, mégpedig Orbán Viktor hathatós segítségével

Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy már sokkal korábban megálljt kellett volna parancsolni Putyinnak. A DK EP képviselője szerint ezt benézte Európa, mégpedig Orbán Viktor hathatós segítségével.

A DK politikusa úgy gondolja, hogy rövid távon is hatásosak lehetnek az Oroszország ellen bejelentett szankciók, visszafoghatják Vlagyimir Putyint attól az agressziótól, amire készül. Tegnap éjjel az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők tárgyalták a szankciók kérdését, jövő héten pedig az Európai Parlament foglalkozik ezzel.

Dobrev szerint Európa biztonságát fenyegeti, hogy közvetlen szomszédunk fékevesztett diktátorként viselkedik, és ennyire kiszámíthatatlan, Európa pedig nem mutat erőt.

Ez a támadás nem csak Ukrajnának szól: Putyin ezzel Európának és az Egyesült Államoknak, az euroatlanti integrációnak is üzent Dobrev Klára szerint.

Az EP-képviselő szerint már régen elkéstek a határozott válasszal, sokkal hamarabb kellett volna reagálni Oroszország erőszakos lépéseire. Dobrev úgy fogalmazott: ha most nem parancsolunk megálljt, akkor nem tudja, mi lesz utána.

A DK-s politikus szerint Oroszország semmire nem megy a katonai erejével, ha nincs mögötte gazdasági hátország. Ezért van szükség kemény pénzügyi szankciókra. Erre jók azok a büntetőintézkedések, amelyeket orosz oligarchák és bankok ellen hoztak meg a világ vezető hatalmai.

Putyin keménykedése azt jelzi, hogy egy ponton túl nem szabad hagyni, hogy elfajuljanak a dolgok. Ezt benézte Európa, mégpedig Orbán Viktor hathatós segítségével. Hogy Európa ennyire gyenge maradt az orosz agresszióval szemben, az Orbánnak is köszönhető, a magyar miniszterelnök számtalanszor szembe ment a közös uniós állásponttal

– vélekedett Dobrev Klára.

Európa az energiaárak miatt maradt néma, amikor Oroszország lépésről lépésre megszegte a nemzetközi megállapodásokat. Nem áll Magyarország érdekében az a politika, amelyik kiszolgáltatja az országot az orosz érdekeknek, jelentette ki Dobrev. Példaként említette az energiafüggőséget, a paksi bővítést és „a fideszes elit orosz üzleteit.”

Dobrev Klára szerint Magyarország azért vétozta meg többször is Ukrajna közeledését a NATO-hoz, mert ez volt Putyin érdeke. Szerinte ha Ukrajna védettebb lenne, akkor Putyin nem merte volna megtámadni az országot. Magyarországnak elemi érdeke, hogy ne mi legyünk Európa legkeletibb végén.

loading...