Márki-Zay Péter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: este tüntetés lesz az orosz agresszió ellen Budapesten

Kép forrása: MTI

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnöke rendkívüli Facebook-bejelentkezést tartott a hódmezővásárhelyi városházáról, ahol az Egységben Magyarországért álláspontját mondta el az orosz-ukrán háborúról. Magyarországnak az EU és a NATO tagjaként Oroszország agresszióját el kell ítélni.

„Az ellenzéki szövetség kiáll Ukrajna területi integritása mellett a kárpátaljai magyar testvéreink védelmében”

– fogalmazott a kormányfőjelölt.

Márki-Zay szerint azzal támadja őt Orbán, hogy kiáll a NATO egységes álláspontja mellett, ám mára már ő is ezt képviseli. A ma reggeli támadások előtt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ha a NATO kéri, küldene magyar katonákat és fegyvereket Ukrajnába, Orbán akkor ezt elutasítva úgy nyilatkozott, hogy ki kell maradnunk a konfliktusból.

„Orbán áruló, elárulta a magyar nemzetet, az EU-t és a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel beengedte Budapestre és amikor az amerikaik által üldözött orosz fegyvercsempészeket az amerikaiak kérése ellenére Putyinnak adta ki”

– fogalmazott Márki-Zay, aki szerint a magyar kormányfő „megbízhatatlan szövetségese az EU-nak és a NATO-nak.

Az ellenzék azt követeli, hogy Magyarország csatlakozzon az EU szankcióihoz azzal, hogy felfüggeszti a Paks 2 beruházás engedélyezi eljárását és kiutasítja a Nemzetközi Beruházási Bankot Budapestről.

Azt is bejelentette, hogy este 7 órától tüntetést tartanak a budapesti orosz nagykövetség előtt az orosz agresszió ellen. „200 kilométerre a magyar határtól orosz agressziónak vannak kitéve ukrán állampolgárok, ezért fontos a kiállás” – mondta zárásként.

loading...