Emmanuel Macron bejelentette, hogy Franciaország katonai szinten is kész habozás nélkül támogatni Ukrajnát

Kép forrása: Bloomberg/Anadolu Agency

Emmanuel Macron francia elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében jelentette be, hogy Franciaország habozás nélkül hajlandó támogatni Ukrajnát katonai és gazdasági szinten is.

A beszédben a Telex cikke szerint Macron arról beszélt, hogy

Putyin semmibe vette az ukrán szuverenitást és évtizedek óta a legsúlyosabb támadást intézte Európa békéje és stabilitása ellen.

A francia elnök azt mondta, hogy a G7-ek találkozóján, az Európai Tanács- és a NATO-csúcstalálkozón is döntéseket hoznak, Oroszországot pedig felelősségre fogják vonni az ENSZ Biztonsági Tanácsában is. Az ígérte, olyan szankciókat szabnak ki Oroszországra, amely egyenrangú lesz az általa elkövetett agresszióval.

Macron habozás nélkül hajlandó támogatni Ukrajnát katonai és gazdasági szinten is. Korábban a franciák azt mondták, hogy romániai NATO-állásokba készek haderőt küldeni.

Boris Johnson brit miniszterelnök felidézte, hogy az Egyesült Királyság már eddig is segített Ukrajnának védelmi fegyverzettel, és még többet fog tenni érte a következő napokban.

„Ma a szövetségeseinkkel közösen megállapodunk egy masszív gazdasági szankciócsomagról, amelynek célja, hogy idővel megbénítsa az orosz gazdaságot”

– mondta Johnson, aki szerint Európának meg kell szüntetnie az olaj- és gázfüggőségét is, mert ez adott hatalmat Putyinnak.

Johnson szerint a legrosszabb félelmeink váltak valóra azzal, hogy megtörtént az orosz invázió, Putyin pedig hiteles ürügy és provokáció nélkül támadott meg egy országot. „Bombák záporoztak egy teljesen ártatlan lakosságra. Hatalmas invázió folyik szárazföldön, levegőben és tengeren” – mondta a brit miniszterelnök.

loading...