BRÉKING: kitört a háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát

Fotó: Ellenszel.hu

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el magyar idő szerint csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. Habár azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, szinte azonnal megkezdődtek a támadások. 

Volodimir Zelenszkij csütörtök hajnalban megerősítette, hogy

Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajna infrastruktúrájára és az ukrán határőrökre, de az ország számos városában robbanások hallatszottak.

Az ukrán elnök beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak otthon és maradjanak nyugodtak: „A hadsereg működik. Mindvégig veletek leszek. Maradjatok erősek. Győzni fogunk, mert mi vagyunk Ukrajna. Dicsőség Ukrajnának” – fogalmazott videóüzenetében Zelenszkij, majd hadiállapotot vezetett be egész Ukrajnában.

„Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajnában” – írta Twitter-oldalán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „Békés ukrán városokat támadnak az oroszok. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ megállíthatja és meg kell állítania Putyint. Most jött el a cselekvés ideje.”

Az ukrán külügyminiszter arra szólította fel a világot, hogy „azonnal lépjen fel”, mert „Európa és a világ jövője a tét”. Írt is egy ötpontos cselekvési tervet. Ebben többek közt az oroszok elleni azonnali és pusztító szankciók, Oroszország teljes elszigetelése áll, míg Ukrajna fegyvereket, felszereléseket, pénzt és humanitárius segítségnyújtást kér a világtól.

Kiadta Vlagyimir Putyin a támadási parancsot Ukrajna ellen: az orosz haderő tüzet nyitott Ukrajnára. Több nagyváros, illetve azok vonzáskörzete is tűz alá került, szivárognak a felvételek.

Állítólag partra szálltak az orosz tengerészgyalogosok, deszantosok támadják a kijevi repteret

orosz-deszantosok-514843.jpg

Eddig hivatalosan meg nem erősített információk szerint az orosz tengerészgyalogság partra szállt Mariupolnál és Odesszánál, a deszantosok pedig Kijev repterét támadják.

Fehéroroszországból is megindult a támadás: páncélosok törtek át Szenkivkánál

orosz-bmp-2-esek-514857.jpg

Páncélozott katonai járművekből álló menetoszlop tört át a Szenkivka-Vjeszjalovka határátkelőnél, amely a fehérorosz-ukrán határon található – írja a CNN helyi videófelvételekre hivatkozva.

Több orosz repülőgépet lelőttek

Ukrajna azt állítja, öt merevszárnyas és egy forgószárnyas repülőgépet is lelőttek Kelet-Ukrajnában.

Állítólag megsemmisült az ukrán nemzeti gárda főhadiszállása

Meg nem erősített források szerint az oroszok megsemmisítették az ukrán nemzeti gárda főhadiszállását.

Korábban arról lehetett meg nem erősített híreket olvasni, hogy az orosz ballisztikus rakéták első körben a nemzeti gárda kötelékébe tartozó Azov hadosztály bázisait vették célba.

Ukrajna légvédelme megsemmisült

A RIA Novosztyi azt írja az orosz védelmi minisztérium közlésére hivatkozva, hogy leszerelte az orosz haderő Ukrajna légvédelmét.

 Ukrajna repülőterei működésképtelenek

A RIA Novosztyi azt írja az orosz védelmi minisztérium közlésére hivatkozva, hogy Ukrajna repülőterei működésképtelenné váltak az orosz támadások következtében.

loading...