A választás előtt még gyorsan megemelik a politikusok fizetését – Kövér László jár a legjobban

Zacher Gábor nem kímélte Orbánt
Kép forrása: MTI

Az országgyűlési képviselők fizetése márciustól több mint havi 100 ezer forinttal nő, miután mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett a tavalyi évben a KSH számításai alapján.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint az adott év március 1-jétől automatikusan a KSH által hivatalosan közzétett, előző évi nemzetgazdasági átlagbér havi összegének háromszorosára nő a képviselők alapilletménye. Ezt a Fidesz előterjesztésére, a kormánytöbbség voksaival szavazták meg maguknak a képviselők még 2018-ban.

A jövő hónaptól így az eddigi 1 millió 211 ezer forintról 1 millió 316 ezer forintra nő a képviselői alapilletmény.

A frakcióvezetők a képviselői alapilletmény kétszeresét – vagyis az átlagbér hatszorosát – kapják, így esetükben az összeg bruttó 2 millió 633 ezer forintra rúg majd. Ők márciustól több mint 200 ezer forintos emelésnek örülhetnek.

A 24.hu arról ír, hogy a bizottsági helyek, a különböző tisztségek után is pluszpénz jár. A legnagyobb emelést Kövér László házelnök kapja, mivel nála a képviselői alapbér 2,7-szeresének megfelelő összegben határozták meg a szorzót.

A Fidesz-frakció négy éve azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, a tiszteletdíj a vállalt munkával arányos, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelel.

loading...