Minden eddiginél több vidéki iskola csatlakozott a polgári engedetlenséghez – már szülők is vannak a tiltakozók között

Kedden minden eddiginél több vidéki iskola csatlakozott a tanárok polgári engedetlenségéhez, ami már második hete zajlik a kormány február 11-én elfogadott rendelete miatt, ami lényegében ellehetetleníti a pedagógusok sztrájkjogát.

Részt vesz a tiltakozásban többek között

  • a pécsi Leövey Klára Gimnázium,
  • a miskolci Herman Ottó Gimnázium,
  • a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium,
  • a Martonvásári Beethoven Általános Iskola,
  • a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola
  • és a váci Madách Imre Gimnázium.

Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium 37 tanára vesz részt az engedetlenségben. A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 23 tanára vesz részt az engedetlenségben, ők ezzel a kormány sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelete mellett további négy ügyre szeretnék felhívni a figyelmet közleményükben:

  1. Olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak.
  2. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést.
  3. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot.
  4. Érdekvédelmi és szakmai szervezeteinkkel érdemben tárgyaljon a kormány.

A Martonvásári Beethoven Általános Iskolából 10 tanár vesz részt a tiltakozásban az 50 fős tantestületből. A Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola négy pedagógusa nem veszi fel a munkát, további kb. 20 tanár közös nyilatkozat aláírásával támogatja őket. A váci Madách Imre Gimnáziumból 29 pedagógus fog délután 2-ig tiltakozni.

Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban fél 8-kor kezdődő engedetlenségen 20 tanár nem veszi fel a munkát. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára a Telexnek azt mondta, hogy 30-an fognak engedetlenkedni 8-12 óra között. A Móricz Zsigmond Gimnázium kb. 20 tanára fél 8-tól nem veszi fel a munkát, az Ady Endre Gimnázium 29 pedagógusa 8-12-ig él a polgári engedetlenség lehetőségével.

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában az országban elsőként a tanárok mellett a szülők is kifejezték szolidaritásukat. Nem vitték be iskolába a gyerekeiket, a teljes felső tagozat hiányzik, a folyosók üresek. A megmozdulás szervezője azt mondta a Telexnek, hogy nagyon megható látvány volt, mikor a szülők is kiálltak mellettük.

Ma reggel a szülők is megjelentek az iskola előtt, hogy kiálljanak a gyermekeiket oktatók mellett. Mert csak együtt van értelme.

Mi, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola alulírott tanárai 2022. február 22-én a polgári engedetlenség eszközével élünk.

Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi“

– idézte az intézményben tanítókat Baranyi Krisztina polgármester.

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium több mint 20 tanára élt a polgári engedetlenség eszközével. A Szent István Gimnázium 59 fős tantestületéből 23-an vesznek részt aktívan a tiltakozásban, további 5 pedagógus támogatja őket.

A PDSZ és a PSZ március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva az Orbán-kormány előírta az elégséges szolgáltatásokat. Eszerint gyermekfelügyeletet kell adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, az órák felét meg kell tartani, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kell tartani. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

Orbánék tiltása nem érte el a kívánt hatást, csak olaj volt a tűzre!

loading...