Szijjártó Péter felszólította az USA-t, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot és Oroszországot is

Végre kiderült, miért nem rendelték be Magyarországon az orosz nagykövetet
Kép forrása: MTI

Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet, folytassanak párbeszédet az érintett felekkel – jelentette ki az MTI híre szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Megjegyezte: nem szokta gyakran használni a „felszólítás” kifejezést, inkább kérni szoktunk, hiszen „tudjuk a helyünket és a súlyunkat”, de itt legitim a részünkről, mert a „mi bőrünkre megy a játék”.

A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken Genfben a hét folyamán tervezett tanácskozását követően az orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet.

Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek

– mondta Szijjártó.

loading...