Szijjártó Péter nyílt fenyegetőzésbe kezdett a választási megfigyelés miatt

Kép forrása: MTI

Szijjártó Péter ismét azzal riogatja a fideszeseket, hogy szerinte nagyon durva külföldi beavatkozások várhatók a magyar választási kampányba, amivel befolyásolhatják az április 3-i országgyűlési választás kimenetelét.

„Nyilvánvalóan teljesen véletlen, hogy most talán először közvetítik az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember, a világ legszánalmasabb módján próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP-képviselő meg think-thank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták. Ez nyilván véletlenül történik 46 nappal a magyar választás előtt”

– mondta Szijjártó a Megafon Központ csütörtöki rendezvényén.

Nem csoda, hogy Szijjártó ki van akadva, hiszen Orbán Viktor az eddigi legfontosabb perét bukta el az Európai Unió Bíróságán.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban elterjedt a közösségi médiában, hogy ő „finoman megfenyegette a nagyköveteket”. A fideszes miniszter kikérte magának a finom jelző használatát. Azt mondta:

„Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát kikérem magamnak, hogy bárkit, bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben.”

„Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői. És én biztos leváltanám a nagykövetemet, ha megtudnám, nem csinálnak ilyet, mert 2014 óta elég világos rezsimek vannak érvényben, ha megtudnám, hogy az adott nagykövetem az adott országban a belpolitikai kérdésekben véleményt nyilvánít” – jelentette ki Szijjártó.

A teljes körű választási megfigyelő misszióról azt mondta, ő maga írta alá a meghívólevelet az EBESZ-nek, hogy jöjjenek megfigyelni Magyarországra a választást, mert az az ő dolguk. „Persze eljött az olasz úriember, aki ennek a vezetője, nagyon szimpatikus volt, jól el is beszélgettünk.

Világos volt, hogy óriási nyomás van rajta, az azóta még kicsit némileg fokozódott is. Ugye, ez a világ összes megfigyelője plusz tíz. Tehát ennyit szeretnének idehozni Magyarországra, mert ennyi kell, hogy megfigyeljék a választást. De jöjjenek, figyeljék meg, de az, akinek ez a dolga”

– mondta.

„Egy nagykövetnek meg egy nagykövetségi alkalmazottnak itt Budapesten az nem dolga, hogy platformokat alakítson, aztán járkáljon a szavazókörökbe, meg elmondja a véleményét arról, hogy szerinte itt mi hogy jó, meg mi nem jó, mert az a dolga, hogy képviselje az országát, építse a kétoldalú kapcsolatokat a kölcsönös tiszteletből, kölcsönös érdekek alapján” – mondta Szijjártó.

„Magyarok vagyunk, és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen bokszzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége”

– jelentette ki Szijjártó.

loading...