Nagyon durvát üzent Orbánéknak egy benzinkutas: „A kutat nem adom, előbb gyújtom fel, mint hogy egy rohadék odajöjjön”

Folyamatosan termelik a mínuszt a benzinkutak, miután többe kerül a beszerzési ár, mint amennyiért az üzemanyagot adhatják. Az egyik legnagyobb kúthálózat után most egy heves megyei kutas szólt be Orbánéknak, pontosabban azoknak, akik szívesen átvennék a kútja üzemeltetését. 

A Szabad Európa arról közölt cikket, hogy a kormány novemberben bevezetett benzinárstopja miatt egyre kilátástalanabb helyzetben vannak azok a kis, zömében családi vállalkozások, amelyek benzinkutat üzemeltetnek.

A kis kutak nagy bajban vannak, mert a piaci árak egyre emelkednek és ők egyre nagyobb veszteséggel tudnak csak a készleten túladni. Azáltal, hogy a beszerzési ár magasabb, mint a 480 forintos eladási ár, minden egyes literen veszteség képződik. Az Orbán-kormány lényegében arra kényszeríti a benzinkutakat, hogy veszteségesen üzemeljenek a választásokig, pontosabban az azt követő hónap közepéig.

A kutaknak nyitva kell lenni, ha bezárnak, más üzemeltetőnek adják át az üzletet

– legalábbis ez szerepelt a rendeletben. Eddig egyedül a Mol jelentkezett arra, hogy átvenné a veszteséges üzletmenetbe belerokkanó kutak üzemeltetését.

„A kutat nem adom, előbb gyújtom fel, mint hogy egy rohadék odajöjjön. Harminc éve csináljuk a családommal, ne jöjjön ide senki átvenni a kutat”

– mondta egy Heves megyei töltőállomás üzemeltetője. A névtelenséget kérő benzinkutas szerint nagyon rossz a helyzet, a kút folyamatosan termeli a mínuszt.

Most a benzin nullás, a gázolaj mínusz négyes, péntektől emelkedik a nagykereskedelmi ár, és onnantól a benzin literjén nyolc, a gázolajén kilenc forint tiszta vesztesége keletkezik a kutasnak.

„Vannak nagy tételben vásárló céges vevőim, akik szolidárisak. Azt mondák, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel inkább máshol tankolnak, de amint rendeződik a dolog, vissza fognak térni”

– tette hozzá. A családi vállalkozás most abban bízik, hogy a választások után eltörli a kormány a üzemanyagárstopot.

loading...