Márki-Zay Péter: Az új kormány addig emeli majd a béreket, amíg meg nem áll az elvándorlás

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az országértékelőjén felsorolt néhány konkrét intézkedést is arra az esetre, ha nyernek az árpilis 3-i választásokon. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy véli, hogy ország nem előre, hanem lefelé ment szinte mindenben a Fidesz 12 éve alatt:

Kifosztott gazdaságról, fizetőssé tett egészségügyről, tönkretett oktatásügyről, tönkretett családpolitikáról, tönkretett nemzetközi megítélésről és tönkretett emberi kapcsolatokról is beszélt. Szerinte a nyugdíjak az elmúlt négy évben 13 százalékot veszítettek a vásárlóértékükből, és ezt a 13. havi nyugdíj még nem kompenzálja.

Konkrét ígéreteket is megfogalmazott a rendezvényen:

 Olyan kabinet kell, ami duplájára emeli a családi pótlékot, a minimálnyugdíj növelésével és a minimálbér adójának csökkentésével pedig felemeli a legszegényebbeket.

Kormányra kerülve, addig emelik a béreket, amíg meg nem áll a pedagógusok, a rendőrök, az egészségügyi szakdolgozók és a szociális szféra munkavállalóinak az elvándorlása. Megszüntetik a várólistákat és szükség esetén még a magánegészségügyet is ingyenesen elérhetővé teszik.

Az oktatás túlzott központosításának megszüntetéséről beszélő Márki-Zay Péter azt állította, hogy felszabadítják a kultúrát, visszaadják a diákoknak az egyetemeket, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy korrupcióellenes ügynökséget. Többek mellett arra is ígéretet tett, hogy egy kormányváltás után elkezdik a felkészülést azeuró bevezetésére, öt százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját és megszüntetik a dohánykereskedelmi monopóliumot.

Márki-Zay bejelentette:

felülvizsgálják és újratárgyalják a Paks2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseit.

Hangsúlyozta, hogy a kormányváltás után Magyarország az EU és a NATO hűséges szövetségese lesz.

Az egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az országértékelő után Facebook-bejegyzésben is megerősítette a korábban elhangzottakat:

loading...