Orbán Viktor örülhet, hogy nem szakadt rá a plafon: leleplezték az évértékelőjén elhangzott óriási hazugságot

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor évértékelőjének 6 állítását ellenőrizték, így derült ki, hogy a miniszterelnök örülhet annak, hogy nem szakadt rá a plafon, akkorát hazudott a magyarországi foglalkoztatottsággal kapcsolatban.

A Fidesz-vezér szerint ma több mint egymillióval dolgoznak többen, mint a Gyurcsány-kormány idején. Az igazság ezzel szemben az, hogy még a Fidesz félrevezető statisztikája szerint sem dolgoznak ennyivel többen.

“A vírusjárvány ellenére még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon a rendszerváltás óta. Több mint egymillióval dolgoznak többen, mint a Gyurcsány-kormány idején”

– jelentette ki Orbán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb foglalkoztatási adatok szerint 2021-ben az egész évet tekintve a gazdaságilag aktív korú, 15-64 éves lakosság 73,1 százaléka, 4 millió 635 ezer fő dolgozott.

Bár a foglalkoztatottak száma valóban folyamatosan nőtt 2010 óta, a Gyurcsány-kormányok (2002-2008) foglalkoztatottsági adatai és a mostani számok között nem akkora a különbség, mint amekkorának azt Orbán állítja.

A KSH adatai szerint a Gyurcsány-kormány alatt átlagolva 3 896 200 fő/éves foglalkoztatotti létszámot jelentettek,

ami összevetve a 2021-es 4 635 000 fővel nem egymillióval, csak 739 ezerrel kevesebb. De még a Gyurcsány-kormányok foglalkoztatottság szempontjából leggyengébb évét (2008) alapul véve is csak 786 700 fővel többen dolgoznak most, mint akkoriban.

Pedig a KSH statisztikai adatszámítása időközben úgy módosult, hogy most már olyan emberek is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a Gyurcsány-kormányok idején még nem számítottak annak.

Azok az emberek, akik gyermekük gondozása miatt vannak távol munkahelyüktől, 2021 januárjáig csak akkor számítottak foglalkoztatottnak, ha a GYED igénybevétele mellett dolgoztak is. 2021 februárjától azonban, EU-s követelményeknek eleget téve, azokat a lakosokat is foglalkoztatottnak tekintik, akik az adatfelvételkor nem, de a GYES/GYED folyósítása előtt dolgoztak, és annak lejártával is lesz hová visszamenniük. A 2021-ből idézett számok már őket is tartalmazzák – szám szerint 141,500 munkavállalót.

Tovább árnyalja Orbán Viktor rekordokat döntögető foglalkoztatottsággal kapcsolatos állítását, hogy a foglalkoztatottak számába beleszámítanak a közmunkában dolgozók és a magyar háztartások külföldön munkát vállaló tagjai is, márpedig e két csoport aránya igazán 2012-től jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatottakon belül.

2021-es 73,1 százalékos foglalkoztatottsági ráta 9,4 százalékát a fenti három csoport: a GYED-es anyák, a közmunkások és a külföldön dolgozók teszik ki.

loading...