Jogerős ítélet: Vissza kell adnia mandátumát a fideszes polgármesternek, mert lopott

Kép forrása: Tát Margit/Facebook

Jogerős ítélet született a Békés megyei Méhkeréket vezető Tát Margit költségvetési csalási ügyében – írja a Magyarnarancs.hu. A polgármester nem maradhat tovább a település élén.

A Gyulai Törvényszék szerdán hozta meg a másodfokú ítéletet, amelyben egy döntő ponton megváltoztatta a jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt tavaly májusban bűnösnek kimondott polgármester büntetését.

Az első fokon eljáró Gyulai Járásbíróság ugyan megállapította Tát Margit méhkeréki fideszes polgármester és hét társa bűnösségét, valamint azt, hogy az Európai Unió által biztosított forrás, 31 millió forint ellenére gyakorlatilag semmit nem valósított meg a Békés megyei község önkormányzata egy gyermekeknek szánt bűnmegelőzési programból, ennek ellenére előzetes mentességet adott neki.

Ez azt jelentette, hogy nem számít büntetett előéletűnek Tát Margit, így megtarthatta a polgármesteri posztot. A Gyulai Járásbíróság tavaly májusi ítéletének ezt a rendelkezését fellebbezte meg a Gyulai Járási Ügyészség.

A jogerős ítélet indoklásában a büntetőtanács kimondta, hogy az EU támogatta méhkeréki bűnmegelőzési program nem valósult meg, és az arra kapott pénz nagy része annak ellenére sem térült meg, hogy a vádlottak egy meghatározó része – Tát Margit kivételével – jelentős összegeket térített meg. Ez összességében közel 17 millió forint, de hogy a fennmaradó 14-15 millió sorsa mit lett, homályos.

Emellett a jogerős ítélet 1 év 10 hónapos börtönbüntetéssel sújtotta Tátot, amit két év próbaidőre felfüggesztettek, illetve 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtották.

loading...