Dobrev Klára és Márki-Zay Péter berobbantották a kampányt – megtelt a pécsi főtér, rengeteg fiatal ment el a kampánynyitóra

A hideg, szeles idő ellenére is megtöltötte a pécsi főteret az ellenzék péntek este. A Telex szerint a kampánynyitón több mint ezer pécsi, köztük rengeteg fiatal vett részt, a közel kétórás eseményen felszólaltak az Egységben Magyarországért helyi jelöltjei, Mellár Tamás és Szakács László, valamint a megyeszékhely polgármestere, Péterffy Attila is. Itt indította be igazán a kampányt Márki-Zay Péter és Dobrev Klára is.

A rendezvényt a város polgármestere, Péterffy Attila nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a pécsiek 2019-ben már megmutatták, „nem hagyják, hogy becsapják őket” és „nem kérnek a Fideszből”. A polgármester szerint a 2019-es önkormányzati választás előtt az utolsó pillanatig nem tudhatták, hogy sikerük lesz-e, viszont „volt egy jó csapat, egy jó program és rengeteg elszántság”, ami végül győzelemre segítette az ellenzéki összefogást.

Péterffy szerint ez a három dolog most is adott, ezért eljött az ideje, hogy az egységes ellenzék leváltsa „Magyarország történelmének legkorruptabb kormányát”.

Dobrev Klára: Saját kárunkon tanultuk meg azt, amit Orbán soha nem fog

„Megcsináltuk!” – kezdte felszólalását Dobrev Klára. „Összeállt az ellenzék, miután a saját kárunkon tanultuk meg, hogy csak együtt tudjuk leváltani a Fideszt.” Dobrev szerint az ellenzék már tudja, hogyan lehet egységben sokszínűnek maradni, és ez az, amit Orbán Viktor soha nem fog megtanulni.

„Ahhoz, hogy egy nemzet legyünk, meg kell tanulnunk egymással beszélgetni.”

Dobrev szerint a Fidesz 12 év alatt elérte, hogy a családok ne beszéljenek egymással. Az áprilisi választás tétje az is, hogy a családok végre merjenek politikáról beszélgetni, mert a politika nem arról fog szólni, hogy ki mennyit lop, hanem arról, hogyan lesz ez egy jobb, tisztességesebb ország – mondta Dobrev.

Szakács László vitára hívta fideszes ellenfelét

„Legyen Pécs a régió gazdasági, tudományos és kulturális központja!” – kezdte Szakács László, Baranya megye 2. számú választókerületének jelöltje felszólalását. Szerinte bár papíron Pécs most is az, a valóságban minden lehetőséget elvettek tőle. Az ellenzéki vezetésű városnak kevesebb támogatás jut a kormánytól, mint például a fideszes vezetésű Győrnek és Debrecennek – mondta Szakács.

„Kevesebbek vagyunk?” – kérdezte Szakács. „Nem!” – kiáltotta a tömeg.

Szakács üzent fideszes ellenfelének, Hoppál Péternek is: vitára hívta. „Álljon ki, ha mer!” – mondta, a tömeg erre is válaszolt: „Nem mer!”

Mellár Tamás: Eljött a rendszerváltás ideje

Mellár Tamás, Baranya megye 1. számú oevk jelöltje, a tőle megszokott nyugodt stílusban mesélte el, hogy egyszer egy fiatal megkérdezte tőle, miért hirdeti az aláírásgyűjtő pult felirata, hogy „Kormányváltást! Rendszerváltást!” Mellár szerint azért, mert mindkettőre szükség van.

Elmesélte, hogy ’89-’90-ben ő is részt vett az ellenzéki kerekasztalon, amikor öt pontban állapodtak meg a rendszerváltó erők:

  1. Magyarországon többpártrendszer lesz,
  2. magántulajdonon alapuló piacgazdaság lesz,
  3. erős középosztályt építenek fel,
  4. nem csak egy ideológia fog uralkodni,
  5. és visszavezetik az országot a nyugati kultúrkörbe.

Mellár szerint a Fidesz 2010 óta „módszeresen felszámolta az öt pontot”, például az új választási törvénnyel, a NER oligarcha-rendszerével, azzal, hogy a közmédia csak a Fidesz ideológiáját közvetíti, a középréteg pedig gyakorlatilag eltűnt. „Orbán lett Putyin pincsije, a Kínai Kommunista Párt állandó szállásadója.”

Arról, hogy van-e esélye az ellenzéknek az áprilisi győzelemre, Mellár azt mondta, ő egyetemi emberként mindenben kételkedik, de most meg van győződve arról, hogy sikerülni fog, meg fogják nyerni a választást, mert „az ellenzék összeállt, és működik az összefogás”.

„Térjünk vissza 1990-be a megkezdett rendszerváltáshoz, hozzuk meg azokat a törvényeket, amik biztosítékot jelentenek!”

– mondta Mellár.

Márki-Zay Péter: Rendszerváltó hangulat van ma Magyarországon

Utolsóként Márki-Zay Péter lépett a mikrofonhoz. Azzal kezdte beszédét, hogy mióta elindult a kampány, rengeteg városban fordult már meg, de annyi embert még soha nem látott összegyűlve, mint a pécsi főtéren. A pécsiek hangos üdvrivalgással fogadták a dicséretet. „Rendszerváltó hangulat van ma Magyarországon” – mondta a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay beszélt arról a lejárató kampányról is, amit a Fidesz folytat ellene.

„A közmédiába eddig egyszer se hívtak meg, mégis minden nap szerepelek benne.”

Hallja, hogy kit csap be, mit lop el, és látja magát minden nap óriásplakátokon „mini Feriként”. Szerinte rendkívül rossz üzenetet hordoz, hogy a plakáton egy olyan törpenövésű színész alakját használják fel (a szerzői jogdíjak kifizetése nélkül), aki 42 évesen azért lett öngyilkos, mert nem tudta tovább elviselni a diszkriminációt, ami testi fogyatékossága miatt érte egész éltében. Márki-Zay szerint ez is mutatja, hogy a Fidesz csak a gyűlöletkeltéshez ért.

A miniszterelnök-jelölt szerint, ha nagyon kevés kampánytámogatással meg tudott nyerni három választást, az egységes ellenzéknek minden esélye megvan arra, hogy győzzön április 3-án.

„Ötven nap alatt meg fogjuk csinálni a csodát.”

A tömeg erre hangos „Orbán, takarodj!” skandálással reagált, amire Márki-Zay annyit felelt: „Viszontlátásra, miniszterelnök úr!”.

Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistái által begyűjtött 10 kérdésre is válaszolt. Beszélt többek között arról, hogy az új kormány kompenzálni fogja azokat a településeket, akiktől a Fidesz megvonta a forrásokat („Pécs is meg fogja kapni azt az 1,4 milliárd forintot, amit most nem kapott meg.”), valódi és okos rezsicsökkentés lesz. „A legjobb rezsicsökkentés a korrupció felszámolása” – mondta, és nagy tapsot kért Hadházy Ákosnak. A nyugdíjmaximum bevezetését jobboldaliként nem támogatja, de a nyugdíjminimumot legalább a duplájára kell emelni, és más eszközökkel is segíteni kell, hogy javuljon a nyugdíjasok életszínvonala. Márki-Zay szerint ha a Fidesz marad hatalmon, „Magyarország csak azért nem lesz a legszegényebb ország az EU-ban, mert Orbán Viktor kiléptet minket belőle”.

„Hajrá Magyarország, hajrá Pécs!” – zárta beszédét.

loading...