Mindenki készültségben áll Brüsszelben: az EUB döntése után órákon belül az EP előtt lesz a jogállamisági mechanizmus

Kép forrása: EPA/EFE

Az Európai Unió Bírósága február 16-án délelőtt mondja ki a döntését abban a perben, amelyet a magyar és a lengyel kormány indított azt kérve, hogy a bíróság mondja ki az uniós joggal ellentétesnek ezt a jogszabályt – írja az EUrologus.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy ha egy adott államban az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek, mert sérülnek a demokratikus normák, akkor az uniós forrásokat fel lehet függeszteni, vissza lehet vonni, vagy csökkenteni lehet a tagállamnak egyébként járó támogatást addig, amíg a jogsértő állapot fennáll.

Az információt megerősítette Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki maga is támogatta a téma napirendre vételét.

Orbán Viktor sikertelenül és hazug blöffel próbálta annak idején megakadályozni a jogállami mechanizmus elindítását. Időt nyert ugyan, de büntetlenséget aligha

– mondta Ujhelyi. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság korrekten megvárja az Európai Bíróság ítéletét az ügyben, de „utána egyetlen perc haladékot sem adhat az uniós értékek ellen vétkezőknek”. A politikus szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy minél előbb hozzájusson a neki járó forrásokhoz, ehhez azonban helyre kell állítani a bizalmat, vissza kell állítani a jogállamisági kereteket.

Ennek egyelőre a legnagyobb akadálya továbbra is az orbáni rezsim

– jelentette ki. A végső döntést a napirendre vételről egy-két napon belül meghozzák, de jelentős vita nem várható, mert a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatot. Várhatóan az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ott lesz a téma tárgyalásakor. Sőt, megegyezés született arról is, hogy az Európai Parlament a következő plenáris ülésen, tehát márciusban állásfoglalást is elfogad ezzel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság már küldött a magyar és a lengyel kormánynak úgynevezett közigazgatási levelet, amely a jogállamisági eljárás előszobájának tekinthető. Az eljárás tényleges megkezdésével – mint korábban már többször jelezték – meg akarják várni a bírósági ítéletet, ugyanis a tagállamok elvárása az, hogy az ebben megfogalmazottakat építsék be az eljárás menetét szabályozó kézikönyvbe.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka decemberben amellett foglalt állást, hogy a magyar és a lengyel keresetet mint alaptalant el kell utasítani, a jogállamisági eljárásról szóló jogszabályt pedig alkalmazni lehet, mert megfelel az uniós jognak.

loading...