Az Orbán-kormány nem képes segíteni, ezért Dobrev Klára egyeztetett Ukrajna magyarországi nagykövetével

Dobrev Klára Lengyelországban tárgyal

Hosszú és tartalmas telefonmegbeszélést folytattam Liubov Nepop asszonnyal, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetével. A beszélgetés központjában értelemszerűen Oroszország egyre fokozottabban fenyegető agressziója állt – adta hírül a Facebook-oldalán Dobrev Klára.

A DK EP-képviselője elmondta az ukrán nagykövet asszonynak, hogy

az április 3-a után felálló magyar kormány a leghatározottabban ki fog állni Ukrajna szuverenitása és nemzetközileg (amúgy Oroszország által is) elismert határainak a sérthetetlensége érdekében.

A nemzetközi közösség minden lehetséges diplomáciai eszközt megragad, hogy Oroszországot elrettentse az agressziótól, de ez a politika akkor vezethet csak eredményre, ha egyik NATO- vagy EU-tagállam sem folytat különutas politikát. A magyar ellenzék ebben a szellemben szólalt meg eddig is, mind Budapesten, mind Brüsszelben. Dobrev azt ígéri: ezt fogják tenni ezután is.

Dobrev Klára az Ukrajnában élő magyar kisebbség mellett is kiállt

Az alkalmat megragadtam annak kifejtésére is, hogy Ukrajna nyelvhasználati törvénye diszkriminálja az összes Ukrajnában élő kisebbséget, benne a magyar kisebbséget is

– emelte ki a DK EP-képviselője, aki azt ígéri, hogy az áprilisi választások után felálló kormány az eddigi csődöt eredményező konfrontáció helyett Lengyelországgal és Romániával együttműködve konstruktív párbeszédet kíván folytatni az érintett törvény módosítása érdekében, hogy Ukrajna ilyen módon ezzel is hozzájáruljon a térség stabilitásához.

loading...