Országszerte sztrájkoltak végül a tanárok: volt olyan iskola, ahol forradalmi hangulat alakult ki

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

A kormány folyamatos fenyegetőzése ellenére is megtartották a tanárok a hétfői figyelmeztető sztrájkot. Volt olyan iskola az országban, ahol forradalmi volt a hangulat, nagyon sokan álltak ki a tanárok mellett. Délután autós demonstrációt tartanak a fővárosban és ismertetik a sztrájkban résztvevők számát.

Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás.

Több budapesti és vidéki nagyvárosi iskolában is nagy számban csatlakoztak a demonstrációhoz. Többek között győri, szegedi, pécsi, kaposvári és debreceni iskolákról tudni, ahol volt munkabeszüntetés

– írja a Telex. A portál tudósítója a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumból jelentkezett be, ahol a tanári kar nagy része annak ellenére is sztrájkolt, hogy az intézmény vezetője korábban levélben hívta fel tantestület figyelmét arra, hogy hétfő reggel a diákoknak kötelező megjelennie az iskolában.

A figyelmeztetés ellenére több osztályfőnök is arról tájékoztatta a szülőket, hogy az első két óra nem lesz megtartva, ezért ne jöjjenek be az iskolába. A folyosók valóban kihaltnak tűntek, diákokkal elvétve, szolidaritási üzenetekkel viszont találkoztunk. 7:30-ig az iskola 79 dolgozója közül 43 jelezte, hogy sztrájkol.

Vatai Éva francia- drámatanár a Telex kérdésére elmondta, a tankerületi figyelmeztetés ellenére a tanárok többsége szerinte elkötelezett a sztrájkban, megfogalmazása szerint a tanári szobában „forradalmi a hangulat”.

Sztrájkoltak a debreceni Vénkert Általános Iskolában is. A Telex kérdésére az egyik sztrájkoló azt mondta, nem remélnek semmit, de ez a minimum, amit megtehetnek. Náluk nevelési értekezlet lesz 9 órától, így ma a gyerekek eleve nem jöttek volna iskolába. A sztrájk alatt, ahogy többen fogalmaztak, végzik a dolgukat, mindenkinek van mit csinálni. Hat olyan debreceni intézményről tud a PSZ Hajdú-Bihar megyei elnöke, amelyek csatlakoztak a sztrájkhoz. Ahol sztrájkolnak, jó hangulat van, beszélgetnek, felvették a kockás inget is.

A budapesti Szent István Gimnáziumban 34-en sztrájkoltak az 59 fős tanár karból, kilenc pedagógus pedig támogató nyilatkozatot adott ki, ők betegség vagy karantén miatt nem tudtak részt venni a munkabeszüntetésben. A diákok támogatják a tanárok megmozdulását.

A budapesti Madách Imre Gimnázium arról számolt be Facebook-oldalán, hogy 16 kollégájuk csatlakozott a sztrájkhoz, 18-an pedig szolidaritási nyilatkozat aláírásával támogatta a követeléseket. Az Eduline információi szerint a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban 37-en sztrájkoltak. A VI. kerületi Bajza Utcai Általános Iskolában több mint 20-an vettek részt a sztrájkban. Ott annyiban speciális a helyzet, hogy 9 órától féléves nevelési értekezlet lenne, így a pedagógusok azzal sztrájkolnak, hogy nem mennek be erre.

Szegeden a József Attila sugárúton három egymás mellett lévő szegedi iskolában majdnem kétszáz pedagógus tanít. A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában 65 tanár, a Deák Ferenc Gimnáziumban több mint 70 tanár, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig 40 tanár oktat az intézmények weboldala szerint. A Telex úgy értesült, hogy a Deák Ferenc Gimnáziumban a tanárok kétharmada sztrájkolt.

Guba János tanár, a PDSZ Dél-Alföldi regionális választmányi tagja a Telex kérdésére elmondta, hogy szakszervezetük Szegeden főként a szakképző intézményekben erős. A kilenc iskolából hétben sztrájkolnak, egyről nem tudja, hogy van-e ott munkabeszüntetés, egy iskolában pedig egyáltalán nincsen.

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke azt mondta a sztrájk vége előtt, hogy az előzetes információk szerint Szeged iskoláiban sokan sztrájkolnak. A megye nagyobb városaiban, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen is sztrájkolnak tanárok, és olyan kisebb településen is, mint Sándorfalva.

A Telex információi szerint a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban 30 pedagógusa sztrájkolt a 49 fős tanári karból, 12 pedagógus pedig szolidaritási nyilatkozatot írt alá. Többen betegség vagy karantén miatt nem tudtak csatlakozni a kétórás kétórás munkabeszüntetéshez.

A nagyobb győri iskolákban is nagy számban csatlakoztak a sztrájkhoz:

A Győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában mindössze öt kisgyerek ment hétfő reggel iskolába. A harminckét fős tanári karból 25-26-an sztrájkolnak. A győrzámolyi iskolában 23 tanárból 20 nem tanított 8 és 10 óra között

– mondta a Telexnek Neubauer Tamás, a Pedagógus Szakszervezet megyei elnöke. A PSZ megyei elnöke tud olyan Győr közeli iskoláról, ahol egy állevél miatt végül lefújták a sztrájkot.

Ha nem teljesülnek a követeléseik, akkor a választások előtt még nagyobb sztrájk jöhet

A hétfői demonstrációt a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg közösen, miután hetekig eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről. A pedagógusok legfőbb követelései:

  • Béremelés
  • Munkaterhek csökkentése
  • Ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

A szakszervezetek jelezték: március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés jöhet, ha addig sem teljesítik a feltételeiket.

loading...