Az EP több képviselője kezdeményezi, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot, ami felelősségre vonhatná Orbán Viktort

Kép forrása: MTI

Elítélte az Európai Parlament egyik szakbizottsága a magyar kormányt az izraeli Pegasus kémszoftver jogellenes használata, és a Fudan Egyetem tervezett magyarországi campusa miatt – döntöttek kedden az EP-ben. A demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozással és félretájékoztatással foglalkozó különbizottság (INGE) EP-képviselői szerint a magyar kormány segíti Kínát és Oroszországot céljaik elérésében.

A Népszava cikke szerint a jelentést Sandra Kalniete, az Európai Néppárt lett képviselője terjesztette elő, és többek között az szerepel benne, hogy Magyarország Szerbiával együtt segíti Kínát és Oroszországot a geopolitikai céljaik elérésében, valamint a dezinformációik terjesztését a régióban.

A szöveg szerint az EU-nak „elrettentő eszközökre, hatékony szankciórendszerre van szüksége” ahhoz, hogy az ellenséges külföldi szereplők tettei ne maradjanak következmények nélkül.

„A most elfogadott jelentéssel európai szintre emelkedett a probléma, amit nap mint nap érzékelünk a hazai közéletben: a kínai és orosz kormány a saját geopolitikai céljainak elérésére használja a magyar kormányt, és sérti meg Magyarország szuverenitását”

– reagált a Facebookon a szakbizottság döntésére a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna.

Donáth szerint ki kell vizsgálni a Pegasus ügyét, hogy kiderüljön, „pontosan kik, és miért kémkedtek újságírók, ellenzékiek, államtitkárok és ügyvédek magánéletében”.

Az EP Renew Europe frakciójának több képviselője is azt kezdeményezi, hogy az Európai Parlament állítson fel egy Pegasus-vizsgálóbizottságot, amiben meghallgatnák és akár felelősségre is vonhatnák Orbán Viktort az ügy miatt:

„Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.”

loading...