Jens Stoltenberg: a NATO-tagországok készenlétbe helyezik egységeiket az orosz fenyegetés miatt

Kép forrása: EPA

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik egységeiket, több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn.

Oroszország folytatja a hadműveleteit az ukrán határ mellett, ezért a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a keleti szárny megerősítése is. Ukrán biztonsági és hírszerzési források szerint Oroszország már 127 ezer katonát vezényelt az ukrán határ menti területekre.

A szövetség vezetője köszönetet mondott azoknak a szövetségeseknek, amelyek további erőkkel járulnak hozzá a NATO erőfeszítéseihez:

  • Dánia fregattot küld a Balti-tengerre, és négy F-16-os vadászgépet készül telepíteni Litvániába
  • Spanyolország hajókat küld a NATO különböző haditengerészeti erőihez, és fontolgatja vadászgépek telepítését Bulgáriába, Hollandia pedig két F-35-ös vadászrepülőgépet küld Bulgáriába, továbbá egy hajót ajánlott fel, illetve szárazföldi egységeket állít készenlétbe.
  • Franciaország kész arra, hogy csapatokat küldjön Romániába a NATO parancsnoksága alatt, az USA pedig  fontolgatja katonai jelenlétének növelését a szövetség keleti végein.

Stoltenberg bejelentése azért fontos, mert pár nappal ezelőtt az orosz külügyminiszter azzal a követeléssel állt elő, hogy a NATO

vonja ki minden csapatát Bulgáriából, Romániából és a többi volt szocialista kelet-európai országból, amely 1997 után csatlakozott a katonai szövetséghez.

Oroszország azt követeli, hogy Magyarországot is zárják ki a NATO-ból

loading...