Az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke azonnal és félreérthetetlenül üzent Orbán Viktornak

Kép forrása: EP

Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén. A máltai európai parlamenti képviselőt abszolút többséggel, 458 szavazattal, a szavazás első fordulójában választották meg.

Roberta Metsola kedd reggel a többi jelölthöz hasonlóan röviden ismertette elképzeléseit. A Népszava szerint megválasztása után azonnal üzent Orbánnak:

“az EP soha nem fogja elfogadni azokat, akik aláássák a demokráciát, a jogállamiságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, célpontnak tekintik a nőket és marginalizálják az LMBT-közösséget”

– jelentette ki Metsola, aki szeretné folytatni a testület előző elnöke, a múlt héten elhunyt David Sassoli „hídépítő” munkáját, valamint alapozna az európai politika óriásainak, a kereszténydemokrata Helmut Kohl és a szocialista Francois Mitterand életművére.

Az Orbánnak címzett nyilatkozathoz a máltai politikus hozzátette: elnökként arra is törekszik, hogy fellépjen az Európa-ellenes narratíva és a félretájékoztatás ellen, amelyek nagy teret nyertek a koronavírus-járvány idején.

loading...