Friss értesülés: Márki-Zay Péter új frakcióját megvétózza a hat párt

Kép forrás: MTI

Az atv.hu úgy értesült, az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közölni fogják Márki-Zay Péterrel, hogy ne számítson saját frakcióra az Országgyűlésben.

Jakab Péter ma reggeli interjúja óta világos, hogy a Jobbik nem támogatja a Márki-Zay Péter által igényelt „hetedik frakció” megalapítását.

A Jobbik elnöke így fogalmazott:

„Én a hetedik frakció kérdésében világossá tettem az álláspontomat. Nem támogatom. Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel.”

Jakab Péter nyilatkozata önmagában is elég lenne ahhoz, hogy ne jöjjön létre a Márki-Zay-frakció, hiszen annak megalapításáról csak konszenzussal dönthetne a hat párt.

Gyurcsány Ferenc egy nappal korábban nyugalomra intett a Facebookon Márki-Zay Péternek a szerinte nagyrészt Fideszre szavazó idős korosztály covid általi „megtizedeléséről” szóló eszmefuttasása nyomán támadt viharral kapcsolatban. Itt a DK elnöke leszögezte: hat (és nem hét) ellenzéki párt szövetségének kell győznie áprilisban, mégpedig Márki-Zay Péter vezetésével. „Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz”, „Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel” – fogalmazott a DK elnöke.

A Jobbik részéről személyesen Jakab Péter közölte is a hetedik frakcióval kapcsolatos elutasító álláspontját Márki-Zay Péterrel Hódmezővásárhelyen, de az atv.hu úgy tudja, hasonló az álláspontja a DK-nak és az LMP-nek is.

Az Ellenszel.hu parlamenti körökből úgy értesült, hogy a Momentum sem szeretné, ha külön frakciója lenne Márki-Zay Péternek.

Az ATV pedig több ellenzéki pártból is úgy értesült: hamarosan egyöntetűen közlik, hogy Márki-Zay Péter ne számítson arra, hogy frakciója lesz az új Országgyűlésben.​

loading...