Bige László kőkemény nyílt levélben olvasott be a fideszes pártkáder agrárminiszternek

Kép forrása: MTI

Bige László kedden nyílt levélben válaszolt Nagy István agrárminiszternek, aki szerint a vállalkozó kartellezéssel felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a fogyasztóknak.

Bige szerint ez nem igaz, sőt. Azt állítja, hogy

több milliárd forinttal segítették a magyar gazdákat, mert olcsóbban adták itthon a műtrágyát, mint amennyibe az Németországban került.

„Nyugat-Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 880 107 885 forinttal segítettünk a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával a németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!” – írja Bige László a nyílt levelében.

„Mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek. Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet a szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva” – áll a nyílt levélben.

Bige László arról is ír levelében, hogy szeptember 29-én egy olyan levelet küldtek a miniszternek,

amiben egy olyan javaslatot tettek, amivel biztosítani lehetett volna, hogy a magyar termelők olcsóbb műtrágyához jussanak, de a fideszes politikus ezt “több mint egy hónap után elutasította.” „

„Csak úgy mellékesen, az elmúlt tíz év alatt eljutottunk oda, hogy míg 10 éve 1 euró az 273 forint volt, addig a napokban elérte a 370 fölötti értéket. Magyarul, 27 százalékot veszített a forint az értékéből az Önök 10 éves vezetése alatt”

– írja Bige.

„Ön bátorkodott engem megbélyegezni kommunista vörösbárónak. Mielőtt ezt tette, utána kellett volna, hogy nézzen, hogy én nem voltam úttörő, nem voltam KISZ-tag, és nem voltam soha egyetlen pártnak tagja, Önnel szemben. És soha, egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét. Ezt ma sem teszem. Ön megbélyegzett engem azzal, hogy hitelt kaptam a szocialista kormánytól. Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam” – írja a vállalkozó.

Bige szerint a miniszter azért indított ellene hadjáratot, mert nyíltan elmondta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával.

„Ön beleállt abba a sorba, ahol megpróbálnak minket tönkretenni. Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből”

– írja Bige László.

loading...