Januártól retteghet a Fidesz: nemzetközi megfigyelők jönnek, hogy leleplezzék a fiktív szavazókat

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Az Országgyűlés a múlt héten szavazta meg azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jogszabály-módosítás lényege, hogy

megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottélésnek csak a vélelme lesz meg. A fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés így nem büntetőjogi kategória innentől kezdve.

Lukács László György, a Jobbik politikusa levélben fordult Matteo Mecaccihoz, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája igazgatójának a magyar választások tisztaságáért érzett aggodalmából – írja az Alfahír.

A politikus akkor arról írt levelében, hogy a demokratikus értékek aláásásának tartja azt, hogy

az Orbán Viktor vezette Fidesz törvénymódosítással legalizálta a voksturizmust. Ezzel ugyanis a jelenlegi kormánypárt fiktív lakcímekkel, a szavazók utaztatásával, illetve szállításával nagymértékben képes befolyásolni a parlamenti választások eredményét.

Matteo Mecacci válaszlevelében arról írt, hogy köszöni a megkeresést, s a felmerülő problémák miatt, 2022 januárjában eljönnek Magyarországra annak érdekében, hogy tájékozódjanak a voksturizmust lehetővé tévő javaslat ügyében is. 

Az EBESZ a 2018-as választás és a Velencei Bizottság korábbi megállapításai miatt döntött úgy, hogy már januárban Magyarországra érkeznek, hogy kivizsgálják mennyire lesz tiszta a választás.

„Nem csupán az ellenzék véleménye az, hogy nem volt fair küzdelem, az előző választás. A nemzetközi szervezetek is jelezték, hogy nem érvényesültek ugyanazok a feltételek a kormány és az ellenzék számára. Ez a helyzet az elmúlt években nem, hogy javult volna, hanem egész egyszerűen romlott.”

A Jobbik politikusa hozzátette, hogy azt azért senki ne várja, hogy majd az EBESZ fogja garantálni a tiszta választásokat, ez továbbra is a választókon, illetve az ellenzéki pártokon múlik.

loading...