Megszavazta a Fidesz: minden eddiginél durvább módon befolyásolhatja a voksturizmus a jövő évi választást

Kép forrása: MTI

Az Országgyűlés fideszes többsége megszavazta azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt

– közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) a közös közleményében kedden. A jövőben nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít és a fiktív lakcím létrehozása nem is lesz büntethető.

A két szervezet szerint a jogszabálymódosítás ezt azzal éri el, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. A fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető – írják.

A TASZ és a PC szerint mindez azért veszélyes, mert az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson.

Így történt a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan, amikor a voksturizmus nagyüzemben zajlott az északkeleti határmenti régiókban, kevés elmarasztaló döntés született

– tették hozzá.

A közlemény szerint törvénymódosítás nyomán a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatóak azok (és azok segítői), akik rosszhiszeműen, kizárólag ezzel a céllal létesítenek – a tényleges ottélés szándéka nélkül – magyarországi lakóhelyet.

loading...