Diákokat buszoztattak tanítási időben, hogy megnézessék velük az Elk*rtukot

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Buszokkal vitték a karcagi középiskolásokat tanítási időben Elkúrtukot nézni – tudta meg a Telex. Mikor áll ki Orbán Viktor a királyi tévében, és mondja el teli szájjal, hogy “el a kezekkel a gyerekeinktől”?

Az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából érkeztek diákok, volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kap.

A filmvetítést intéző mozis vállalkozó és a tanárok szerint is a fideszes karcagi önkormányzat, illetve az általa finanszírozott művelődési központ állhatta a vetítés költségeit, és a gyerekek buszoztatását is. A polgármester azonban cáfolta, hogy az önkormányzat fizetett volna a vetítésért, így jelenleg nem lehet tudni, ki állta a cechet. A tanárok közül többen nem tartják etikusnak, hogy kötelező volt a részvétel.

Csütörtökön a karcagi Déryné Kulturális Központban háromszor is levetítették a 2006-os események 15. évfordulójára készült Elkúrtukat. Ebből a három vetítésből az első kettőt szervezték a helyi középiskolák diákjainak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként lehetett jelentkezni, a többség eljött, de azért voltak olyanok is, akik nem voltak kíváncsiak a filmre. A diákok becslései szerint a tanulók 60-80 százaléka volt jelen.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több oktatója is azt mondta, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok jöhettek, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet. Ez a korosztály 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, kötelező volt eljönniük, és rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak. A Szentannai és a Varró vezetőit is megkeresték, arra kérték őket, erősítsék meg, valóban kötelezték-e a diákokat a részvételre.

A felsorolt intézmények vezetői közül csak a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával tudott interjúzni a Telex. Ő megerősítette, hogy náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni.

Tóth Barna és a tanári kar vezetése nem látta a filmet azelőtt, hogy a diákoknak levetítették, ők is akkor nézték meg először. A Telex érdeklődött, hogy hitelesnek tekintik-e filmet, szerintük hűen mutatja-e be a 15 évvel ezelőtt történteket.

„Ebbe semmiképpen nem szeretnék belemenni”

– érkezett a válasz. Rákérdeztek arra is, a vetítés utáni napokban a tanárok beszélgetnek-e majd a diákokkal például arról, mi az ami valóban úgy történt 2006-ban, ahogy a filmben van, és mi az, ami minden alapot nélkülöző kitaláció. Tóth azt mondta, nem lesz ilyen.

Azt nem tudta biztosan megmondani, hogy ki finanszírozta a vetítést, kell-e az iskolának fizetnie érte, „erről még nem volt szó, ez még nem merült fel kérdésként” – mondta a vetítés után. A kulturális központ alapból nem alkalmas mozizásra, egy mozis vállalkozó hozta a megfelelő technikát.

Ő azt mondta, az önkormányzattal kötött szerződést, és több tanár is arról beszélt, nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a cechet.

A Szentannaiban az intézményvezető egyik helyettesével sikerült beszélni, aki szintén nem tudta, hogy pontosan ki fizette a vetítés és a buszoztatás költségeit, de szerinte biztos nem az iskola.

loading...