Belgium miniszterelnöke üzent az EU-nak: eljött a cselekvés ideje, meg kell állítani Orbánékat

Kép forrása: MTI/EPA

Alexander De Croo belga miniszterelnök, nevük említése nélkül, de egyértelműen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek üzent – írja az Euronews. De Croo a College of Europe megnyitóján élesen bírálta azokat, akik aláássák az Európai Uniót összetartó demokratikus értékeket, szabadságjogokat, azt hiszik, hogy választási győzelmük után bármit megtehetnek.

Mint mondta, eljött a cselekvés ideje, nem várható el az EU testületeitől, hogy maguk védjék az uniós jogot, immár politikai megoldás szükséges, az Európai Bizottság és a Tanács részéről is.

Emlékeztetett rá, Kína és Oroszország vezetői az autokráciát választották, de egyesek Európában is „illiberális demokráciát” akarnak, mintha ilyesmi létezne egyáltalán.

A belga kormányfő, meg nem nevezve, de félreérthetetlenül a magyar és a lengyel vezetést bírálva hangsúlyozta, a liberális demokrácia nem erős vezetőt jelent, hanem erős vezetést, amibe beletartozik a diverzitás, befogadás. A liberális demokrácia éppúgy szól a kisebbségek védelméről, a sokszínűség védelméről, mint a többség hatalmáról

– tette hozzá.

De Croo óvott az új zsarnokságtól, amely támadja a sajtót, befeketíti a muszlimokat, bevándorlókat, alapvető jogokat tagad meg a nőktől és az LMBTQ-közösség tagjaitól. Emlékeztetett rá, a személyes szabadság és a méltóság védelme mellett a liberális demokrácia fő ismérve a hatalmi ágak szétválasztása.

Azok az európai kormányok, amelyek nem hajlandók tiszteletben tartani a liberális demokrácia alapszabályait, mindenfajta bizalmat aláásnak”, a tagállamok és az európai emberek közti bizalmat is. Az Európai Unió egy értékszövetség, nem pénzautomata. Hozzátette:

Nem lehet a pénzt zsebre tenni, de az értékeket visszautasítani.

loading...