Egy volt rendőr 2006 „békés tüntetőiről”: lelocsoltak benzinnel és fel akartak gyújtani

Kép forrása: AFP

Az ugytudjuk.hu készített riportot egy rendfenntartóval, aki megsebesült a 15 évvel ezelőtt zajló zavargásokban. Visszaemlékezése némiképp árnyalja a békés tüntetőkről szóló képet.

A kormány évek óta sulykolja, hogy azonosítójelet nem viselő rendőrök 2006-os terrorjának békés járókelők estek áldozatul. Tény, hogy voltak rendőri túlkapások, de az nem lehet, amit a Fidesz művel, hogy egyoldalú propagandával sározzák be azokat, akiket a csőcselék megtámadott.

„Konkrétan halálfélelmünk volt. Megesett, hogy lelocsoltak benzinnel, és fel akartak gyújtani”

– emlékezik vissza a 2006 őszi zavargások sűrűjébe rendőrként belecsöppent Gábor, aki azt kérte, hogy valódi kiléte maradjon titokban.

„Veszprém megyében szolgáltam akkor körzeti megbízottként, a tévéostrom másnapján vezényeltek fel bennünket Budapestre, úgy, hogy rendes felszerelést sem kaptunk.

Például láb-, és sípcsontvédőt se. De nekünk legalább sisakot adtak, viszont az MTV-nél szolgálatot teljesítő kollégák azt mesélték: akadt olyan, aki motoros bukósisakban volt kénytelen állni az ostromlók rohamát, mert nem volt kéznél más. Mondjuk utána nekem is szétdobálták a lábamat, aztán három napig orvosi ellátás nélkül kellett talpon lennem, úgyhogy az egyenruha belerohadt a sebbe”

– teszi hozzá a portál forrása hozzátéve: az élelmezés borzalmas volt.

Gábort 2006. október 23-án ünnepi szolgálatra vezényelték ismét a fővárosba.

„Fehér ingben, nyakkendőben, félcipőben mentünk egy rozoga Ikarus busszal. Arra pedig végképp nem készítettek fel bennünket, ami aznap Pesten történt” – mondta.

„Az utcán lévő emberek közül sokan meghülyültek, tényleg elhitték, hogy itt forradalom van, és mindent szabad.”

”Ott voltam a környéken, amikor elkötötték azt a tankot. Mikor elment mellettünk a harckocsi, egy pillanatra azt gondoltam, végre itt az erősítés, bevetették a honvédséget, pedig ugyebár pont nem erről volt szó, hanem a zavargók vitték el a tankot. A legtöbbünknek semmilyen budapesti helyismerete nem volt, abban a káoszban azt se tudtunk, épp hol vagyunk.

Megtörtént, hogy ott álltunk, jött egy 75 éves néni, tudod, az a típus, akiről senki nem gondol semmi rosszat, tök ártalmatlannak tűnt, és tiszta erővel úgy hozzábaszott egy utcakövet a kollégámhoz, hogy azonnal orvosi ellátásra szorult.”

– árnyalja Gábor a békés tüntetőkről szóló fideszes képet.

„Október 23-án én egy gumilövedékes lövészt fedeztem pajzzsal. Ő célzott lövéseket emberre biztosan nem adott le. De elismerem, volt olyan rendőr, akinek elgurult a gyógyszere, és kialvatlanul, túltengő adrenalinszinttel ütött-vágott mindenkit a gumibottal” – mondta el az ugytudjuk.hu-nak.

Szerinte az ott lévők túlnyomó része minimum nem volt jóhiszemű, jogkövető állampolgár.

Mielőtt a tömegoszlatás elkezdődött, végigment az utcán egy terepjáró, és hangosbeszélőn egymás után tízszer, hússzor felszólította az ott ácsorgókat, hogy távozzanak.

Aki ezt nem teszi meg, hanem ellenszegül a rendőri utasításnak, az miért lenne békés tüntető?”

– kérdi Gábor.

Ott szinte mindenkiben benne volt a bugi, köpködtek, dobálták a rendfenntartókat. Gábor ezekre az erőszakos csoportokra nem mondaná, hogy annyira békések lettek volna. Hozzátette:

„az én közvetlen parancsnokaim senkit nem uszítottak, hogy üssétek, aki mozog, nem kaptunk semmiféle olyan utasítást, ami túlkapásra biztatott volna, sőt azt mondták, legyünk minél humánusabbak.”

Ezek a Fidesz békés tüntetői?

loading...