Hatalmas pofon Orbánnak: a Kúria elmeszelte az egyik népszavazási kérdését

Kép forrása: MTI

TASZ-siker: elbukott a kormány egyik népszavazási kérdése!

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye:

“A Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését.

A kormány homofób és transzfób népszavazási kezdeményezése során összesen öt kérdést tervezett népszavazásra bocsátani. Ezek mindegyikét megtámadtuk a Kúrián, amely elsőként arról a kérdésről döntött, ami így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé.

A Kúria kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket. A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A másik oldalról viszont a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

A népszavazási kérdés hitelesítése ellen irányuló felülvizsgálati eljárásban az I-III. rendű kérelmezőket képviseltük. A másik négy népszavazási kérdésről még várjuk a Kúria döntését, bízunk abban, hogy ezekben is a polgárok egyenlő emberi méltóságát előtérbe helyező döntés születik.”

loading...