Figyelmeztet a virológus: a békemenet az Erdélyből buszoztatott emberek miatt veszélyes is lehet

Kép forrása: MTI

A friss kormányrendelet szerint az ünnepnapokon tartandó események „korlátozás nélkül szervezhetők, tarthatók, illetve korlátozás nélkül lehet a rendezvények helyszínén tartózkodni.”

A kormány szerda este közzétette: az október 22-i és 23-i megemlékezéseken, valamint a mindenszentekkel és a halottak napjával kapcsolatos állami, önkormányzati és a vallási közösségek által megtartott rendezvényeken nem kell alkalmazni az egyébként veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket.

Ezek az események tehát „korlátozás nélkül szervezhetők, tarthatók, illetve korlátozás nélkül lehet a rendezvények helyszínén tartózkodni”. A gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűléseket is korlátozás nélkül meg lehet tartani.

Annak ellenére tette ezt a kormány, hogy Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője éppen szerdán hívta fel a figyelmet:

 ismét érdemes lenne maszkot viselni a zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, mind az oltottak, mind az oltatlanok számára.

Rusvai Miklós virológus pedig a hvg.hu cikke szerint arra figyelmeztetett az ATV műsorában, hogy

a Békemeneten való részvétel kockázatos is lehet, mivel Romániából is hívnak oda résztvevőket, ahol köztudottan kritikus a járványhelyzet.

loading...