Itt az újabb csapás a Fidesznek: napokon belül indítják az EU jogállamisági buldózerét

Kép forrása: MTI/EPA

Már a héten indulhat a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, hogy

az Európai bizottság nagyon rövid idén belül aktiválja a jogállami mechanizmust. Jelen estben ez azt jelenti, hogy legfeljebb napok vagy hetek kérdése a dolog.

A jogállamisági mechanizmus az EU atombombája a korrupt kormányok ellen: ennek az eszköznek a segítségével az EU-források visszatarthatók, amennyiben a jogállamiság szabályainak be nem tartásának révén az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek.

A mechanizmust elsősorban Magyarország és Lengyelország esetében alkalmazhatják. Ha ez nem lenne elég:

az Európai bizottság továbbra sem lát garanciát arra, hogy a helyreállítási alapokból származó pénzeket ugyanezen országok korrupt kormányai nem lopnák el, ezért blokkolják a kifizetéseket.

Magyarország esetében 7,2 milliárd, Lengyelország esetében pedig 36 milliárd euróról van szó.

A jogállamisági mechanizmus nemcsak erre a forrásra terjed ki, hanem a hétéves költségvetésből származó, ennél lényegesen nagyobb összegre is. Reynders az interjúban azt is mondta, hogy

jelenleg a lehető legerősebb fájlt próbálják felépíteni a reagáláshoz.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem várja meg annak a pernek a végkimenetelét, amelyet a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett az Európai Bíróságon, kérve a jogállamisági rendelet megsemmisítést. Abban az ügyben múlt héten tartott tárgyalást a bíróság, a főtanácsnoki véleményt december 2-én ismertetik, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

loading...