Elég volt: Dobrev Klára úgy döntött, felveszi a kesztyűt Márki-Zay populizmusával szemben

Dobrev Klára szerint az első fordulóban egy nagyon tisztességes versenyt láthattunk. Volt persze szurkálódás, de ez nem lépte túl a demokratikus verseny határait. Ezt a tisztességes versengést Márki-Zay Péter alig pár nap alatt egy Trump-típusú élet-halál harccá változtatta:

megjelent a gyűlölködés, a hazug lejárató kampány, a hazaárulózás. 

A recept ismert, Orbántól Trumpig: ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb. 

Ezek után Dobrev Klára már nem teheti meg, hogy nem reagál erre az aljasságra. Mind a magyar, mind a nyugati vált történelme arra tanít, hogy ha nem parancsolsz idejekorán megálljt, akkor a populizmusnak végzetes következményei lehetnek. A populizmus ellen nem lehet aranyosodva küzdeni.

A legszomorúbb az, hogy Márki-Zay populista kampánya szétveri az ellenzéki összefogást. Azt az ellenzéki összefogást, ami a jövő évi kormányváltás garanciája. A hódmezővásárhelyi polgármesternek meg kell tanulnia:

aki általános pártellenes hangulatot szít akkor, amikor a szövetséges ellenzéki pártok 2,5 millió szavazója nélkül esélye sincs a kormányváltásnak, aki Trump módjára előre bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiállítni, aki lehazaárulózza a nem őt támogató ellenzékieket, majd utána ezt a fáradtságra fogja, de közben megismétli a valótlan rágalmait, aki szerint az, hogy egy ellenzéki politikus nem őt támogatja, az csak zsarolás miatt lehetséges, és aki szerint a nem őt támogató politikusokat a családjuk is megveti, az nem fog tudni nyerni jövő tavasszal.

Legyen világos: ez a viselkedés az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. Aki ezt csinálja, az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem fogja tudni összetartani az összefogást. 

Dobrev Klára kijelentette:

ő nem futamodik meg, minden áron, bárkivel szemben, akár küzdelem árán is megvédi az ellenzéki összefogást.

Legyen egyértelmű az is, hogy Hódmezővásárhelyen nem önmaga Márki-Zay Péter nyert, vagy Budapesten nem Karácsony Gergely nyert egymaga, hanem az összefogás. Ez az ellenzéki összefogás fog győzni 2022-ben is, nem Márki-Zay Péter és nem Dobrev Klára.

Aki az összefogás bármely szereplője ellen lejárató kampányt indít, az Orbánnak tesz szívességet. Egyedül győzni nem lehet. Az önkormányzati választások győzelmei az összefogásból fakadtak, és aki ezt nem tiszteli, az a kormányáltás ellen dolgozik.

Én ezt az összefogást meg fogom védeni, ha kell, akkor küzdelemben is. Nekem nem szokásom a menekülés, a küzdelem annál inkább. Mert küzdeni az ellenzéki összefogásért annyit jelent, mint küzdeni a kormányváltásért, az pedig egyenlő a hazáért való küzdelemmel, engem pedig csak ez érdekel

– szögezte le Dobrev Klára.

loading...