Magyar György csalódott, Karácsony Gergely és Márki-Zay tönkretették az előválasztást

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke csalódott, mert Karácsony Gergely képében homok került az előválasztás gondosan kimunkált gépezetében.

A szavazólapokat már kinyomtatták, így senki se lepődjön meg azon, hogy az íveken a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatta Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely neve is ott van.

Ennek oka, hogy Karácsony – aki mögött az LMP, az MSZP és Párbeszéd állt –, pénteken jelentette be a visszalépési szándékát, és a továbbiakban Márki-Zay Pétert támogatja. Így nincs más megoldás, mint hogy egyenként kell törölni a nyomtatványokról a főpolgármestert.

Magyar így folytatja: magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.

Ezért jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat.

Nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztásnak, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációjának hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe.

A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli.

Az egyik szemem így sír, a másik nevet. Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon. Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak

– írja a CVB elnöke.

Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak.

Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél – zárta gondolatmenetét Magyar György.

loading...