Szijjártót egy külföldi újságíró becsicskította: mutatjuk, hogyanszorították sarokba a külügyminisztert

Kép forrása: MTI

Nem szokott hozzá a valódi kérdésekhez Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter. A CNN riportere nem köztévés, előre megírt kérdéseket olvasott fel.

Richard Quest rögtön az elején elmondta: olvasta a törvényt, amely szigorúbb fellépést ír elő a pedofil bűnelkövetőkkel szemben, valamint a gyermekek védelméről szól, egyben tiltja a homoszexuális tartalmakhoz való hozzáférést a 18 év alattiak számára. A 24.hu összefoglalta a beszélgetésüket, ebből idézünk:

Miniszter úr, ön ugyanolyan jól tudja mint én, hogy én meleg vagyok, így rám is vonatkozik ez a törvény. Ön engem pedofilnak tart?

Szijjártó erre azt válaszolta, tiszteli és nagyra tartja a riportert azért, mert legalább olvasta a törvényt, majd hozzátette:

És tisztelem azt az életmódot, amelyet ön választott.

A külügyminiszter ezt követően arról kezdett beszélni, hogy a törvénynek két része van, és az egyik a pedofíliával összefüggésben elkövetett cselekmények büntetéséről szól, a másik része pedig biztosítja, hogy „megvédjük a gyermekeinket, a gyermekeink szexuális orientációjával kapcsolatos nevelés kizárólagos joga a szülőké”.

Quest tovább kérdezte Szijjártót:

A beleegyezés korhatára Magyarországon – ha jól tudom –, 14 év. Tehát önöknek van egy olyan törvénye, amely alapvetően kimondja, hogy azok az emberek, akik egyébként már négy egész éve gyakorolhatták volna ezeket a cselekményeket, nem láthatnak arról szóló tartalmat. Így van?

Szijjártó igyekezett elterelni a témát, de a riporter ragaszkodott hozzá, hogy ezen a vonalon menjen tovább az interjú, végül a tárcavezető azt mondta:

a magyar törvények szerint a felnőtté válás kora, amikor betölti a 18 éves kort. Ezért mondja ki ez a jogszabály azt, hogy 18 éves korig a szülők kizárólagos joga a gyerekek szexuális orientációra vonatkozó nevelése. 18 éves kor felett pedig, bármi is történik, ahhoz az államnak semmi köze. Semmi. Tehát bárkit is szeretnek a 18 éves kor feletti felnőttek, akárkivel is akarnak együtt élni, bármilyen életet is akarnak élni, ahhoz semmi köze az államnak.

A CNN munkatársa kitért arra is, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett közel húsz uniós ország azt mondja, hogy a törvény „felháborító diszkriminációt mutat a szexuális orientációval szemben”, és megkérdezte: az ottani tanácsadók és szakértők miért tévednek? Szijjártó szerint „nagyon komoly vitában” állunk az országok egy csoportjával, és úgy véli, „szégyen”, ahogy Von der Leyen beszél a magyar jogalkotásról. Hozzátette:

Amikor azt mondja, hogy nem lesz kompromisszum ebben a kérdésben, akkor egyetértek vele. Semmiféle kompromisszumot nem kötünk ebben, függetlenül attól, hogyan zsarolnak bennünket az európai források visszatartásával, amelyeket ki kellene fizetni Magyarország számára.

A legjobb rész akkor következett, amikor a riporter meghívta Szijjártót vacsorázni:

„Miniszter úr, nagyon köszönöm, hogy mint mindig, most is nagyon udvarias volt, és idefáradt, hogy beszélgessen velem. És nagyon várom, hogy Budapesten is találkozhassak önnel a férjemmel együtt, amikor is meghívom vacsorázni önt és a kedves feleségét.”

loading...